tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes
A zabpehely és a zabpehelyliszt,- ha megfelelőt sikerül kapni (ált. német gyártmány)-akkor gluténmentes . (ld. pl a cikket: http://www.szabadfold.hu/eletegeszseg/az_elet_glutenmentes_oldala vagy http://www.kenyersutes.hu/glutenmentesinformaciok/46-kerdesekesvalaszok)
A zab remek alapanyag kálciumpótláshoz, ezért tejfehérje allergia vagy laktóz intolerancia esetén, tejmentes diétán javasolt a fogyasztása.
Hozzávalók:
- tojás
- olaj (tojásonként 1-2 ek.)
- zabpehelyliszt
A tojást olajjal felverem és kanalanként adagolva a lisztet a hagyományos galuskatésztánál kicsit lágyabbra hagyom.
Ha köretnek szánom sós forró vízben kifőzőm. Én ilyen galuskát teszek a galuska-, a gulyás-, a piros zöldborsólevesbe. Köretnek pörkölt mellé. A paprikás krumplihoz és a tojásos galuskához is ezt használom.