tejmentes laktózmentes szójamentes
Hozzávalók:
- tojás (én 4 személyre 8-10 tojást szoktam)
- rétesliszt
- só
- kevés olaj
- fejes saláta
- ecet, cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A fejes saláta külső, sötétzöld takaró leveleit leszedem, kidobom. Ahol már szépek a levelek, azt már használom. (Én nem csak a belső zsenge salátarészt használom, a szép sötétzöld leveleket is.) A levelekre szedem a salátát, megmosom, és összedarabolom apróra. Elkészítem a salátalevet is, 2-4 ek. kristálycukrot és ugyanannyi ek. ételecetet használok, a saláta méretétől, mennyiségétől függően. Kiegészítem 5-15 dl vízzel, hogy a kész salátalé az egész salátát ellepje.
A nokedli tésztához 4-5 tojást használok. Rétesliszttel laza tejfölsűrűségűre kikeverem, majd forró sós vízbe szaggatom. Ha megfőtt nokedli, forró olajra szedem, és a maradék 4-5 tojást felvert állapotban ráöntöm. Kevergetem a nokedlivel. Ha a tojás megsült, akkor kész.
Nem írok külön értékelést, nálunk mindenki imádja. Illetve, annyit azért megjegyeznék, hogy a minőség nagyon függ a tojás minőségétől. Egyszer-kétszer szereztem már legelőre kicsapott tyúkok neonsárga tojásából, nna, akkor pillanatok alatt elfogy az egész. De ha vacak a tojás, ehetetlen lesz.
Gluténmentes galuskából is lehet készíteni.