tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- 40 dkg sertéscomb, vagy csirkemell, vagy pulykamell (marhahúst erős tejfehérje allergia esetén a gasztroenterológusunk nem ajánl, a gyerekorvosunk szerint, aki allergológus, nyugodtan lehet fogyasztani)
- vöröshagyma
- sárgarépa (2 db)
- fehérrépa (1 db)
- 2-6 db burgonya
- esetleg galuskához tojás, liszt (ekkor tojást és glutént fog tartalmazni)
- só, pirospaprika, köménymag
- esetleg paprika, paradicsom
Elkészítés:
A húst apró kockákra vágom, a zöldséget megtisztítom, felkarikázom, illetve felaprítom. Az apróra vágott hagymát kevés olajon pirítom, majd hozzáadom a húst, pirospaprikát, sót, köménymagot adok hozzá. A zöldségeket is ekkor teszem hozzá, a burgonyát lehet később is. Épp csak annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, és fedő nélkül párolom, mintha pörkölt lenne. Ha szükséges, pótolom a vizet. Ha teszek bele galuskát, kevesebb burgonya is elég.
Ha puhára főtt minden, felöntöm vízzel. Galuskatésztát keverek tojás és rétesliszt segítségével. Ha a levest tojás- és gluténmentesre szeretném, akkor a galuskát külön főzöm ki, majd szűrés után merek rá a leves levéből, egyébként bele lehet szaggatni a levesbe. A végén belekeverek egy kis friss, apróra vágott petrezselyem zöldet.
Gluténmentes galuskát és minden mentes, illetve tojásmentes galuskát is lehet bele tenni.
Zsófi: A galuskát szereti az egészből, a többit igyekszik elbliccelni, főleg a húst.
Balázs: Szereti
Szerintem: 3/5 Gyerekként imádtam, azután sikerült túlennem magam belőle, azóta ritkán esik jól.