tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Pearl gluténmentes galuska receptje után álljon itt a saját szerencsétlenkedéseim pozitívabb végkifejlete. Sokat próbálkoztam, de egyik rosszabb lett, mint a másik. Szétázott, ragadt, ehetetlen volt. Ami bevált, az Pearl receptje, Loprofin tojáspótló porral.
Tehát a hozzávalók:
- Loprofin tojáspótló por
- Víz (kicsit több, mint amit a doboz ír, kb. 2x annyi)
- olaj (a tojásonként 1-2 ek. módosítva értelemszerűen, megfelelő mennyiségű tojáspótló porra)
- GM zabpehelyliszt (ha megbízható a forrás, illetve, ha fel van tüntetve a dobozon, hogy GM)
- pici só
A tojáspótló port a doboz alapján elkészítem, elkeverem a megfelelő mennyiségű vízzel. Hozzáteszem az olajat, és még egyszer annyi vizet, mint amit a doboz ír. Egy csipet sót is teszek bele. Majd jöhet a zabpehely liszt. Kicsit hígabbra kavarom, mintha hagyományos galuskát készítenék. Sós vízben kifőzöm. Mikor gulyáslevesbe tettem az így készített galuskát, a családom tagjai nem vették észre, hogy más van a levesben, mint eddig. Ugyanúgy kiszedegették a galuskát, mint eddig.
Ugyanezt megpróbáltam hajdinaliszttel is. A képen hajdinalisztes minden mentes galuska van borsólevesben. A hajdinát lisztérzékenyek nyugodtan használhatják. Ehető lett, de ez azért feltűnt a családnak, hogy ez nem az a galuska, mint eddig. A tészta használhatóbb volt, mint sok korábbi, amit ehhez hasonlóan kutyultam. (Nem vált be egy olyan sem, ami bármilyen gluténmentes sütő-főző lisztkeverékből készült, és ahol a Loprofin tojáspótló port mással próbáltam helyettesíteni.)
Felhasználható a galuska-, a gulyás-, a piros zöldborsólevesbe, a paprikás krumplihoz . Köretnek pörkölt mellé.
Zsófi, Balázs, Gergő: a zabpehelylisztes bejövős volt, a hajdinalisztes nem
Szerintem: megértem őket