HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Kismama diétán

2011.01.25. 20:35 Cobold

Mi van akkor, ha a baba, aki kizárólag szopik, nem úgy fejlődik, ahogy kellene, a bőre vörös, ekcémás, különösen a hajlatokban? Ha sokszor szörcsög, pedig elvileg nem beteg? Ha csak fürdetőkrémet használunk, a mosást is speciálisan kezeljük, még sincsen eredmény?

Anya orvosi utasításra diétára kerül. Kezdjük a tejjel. Azután hagyjuk el a tojást. A halat. Az olajos magvakat. A szóját, a citrusféléket. A glutént, mert a gabonafélék is tudnak ilyet okozni. Nem biztos, hogy allergia, lehet, hogy csak éretlen a baba emésztőszervrendszere.

A baba végre tünetmentes. Anya meg egyen, amit bír. Külön szerencse, hogy a ded a kínálgatások ellenére nem és nem érdeklődik az evés iránt, kizárólag szopni akar. A súlynövekedés még inkább lelassul, de legalább a bőre szép.

Akkor én? Én mit egyek? Se pékáru, se tészta, se tejtermék, szinte semmi boltban kapható, mert szinte mindenben van szója vagy valami szója alapú cucc (lecitin, e322, stb.), se hal, pedig imádom. Gyümölcsök lekorlátozva almára, banánra, körtére, szőlőre. Kifőzdék, rendelt kaják kilőve, marad a házi koszt. De mit főzzek? A hús + rizs kombó egy idő után unalmasnak hangzik... Pláne, hogy mellette egy három éves kielégítő étkeztetését is biztosítani kell, aki számára a diéta szükségtelen, sőt káros. Pláne, hogy a lehető legkevesebb munkával szeretném ezt megoldani.

Ez hozta a blog ötletét. Ha mások is járnak hasonló cipőben, akkor talán az igen lassan felkerülő leírások, receptek segítséget jelenthetnek. Érdekes, diétás sütemény receptekkel Dunát lehet rekeszteni a neten, de én ebédelni szerettem volna, változatosan.

Főzni a blogomból senki nem fog megtanulni, de ha már rendelkezik alapvető kutyulási tudománnyal, ami ehető főtt ételt eredményez, valami hasznára biztosan lesz.

3 komment · 1 trackback

Címkék: allergia diéta baba elbeszélés ekcéma vörös bőr

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr952613427

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kutas József - SZÍNDIÉTA 2011.02.06. 10:58:35

Ó, igen, ismerem a szó valódi jelentését: speciális fogyókúra, amely a különféle színű ételek elfogyasztásán alapul (ezek szerint vannak alkalmas színű és kedvezőtlen hatású, ezért mellőzendő színű eledelek), nem is hökkenek meg, ha a kifejezéssel talá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

murock 2012.06.05. 19:10:12

Sziasztok!

Hasonló cipőben járunk mi is, tej- és szójamentes diétázunk hónapok óta, most mégis megint csúnyán kijött a kisfiam ekcémája az egész testén. Gyanús a glutén, Milupa 7 gabonás pépet eszeget 2 hónapja, de lehet, hogy csak ennyi idő után okoz tünetet? Pár napja nem kapja, de most ettől a bejegyzéstől beijedtem : lehetséges, hogy a glutén az anyatejjel is átmegy? Ha már a glutént is ki kell iktatni az én menümből is annak nem őrülök. :))

Cobold 2012.06.14. 23:11:19

Szia!

Bocsánat, hogy csak most reagálok, mostanában kicsit kevesebb időm van erre. Érdemes megvitatni orvossal a kérdésedet, de azt kell mondjam, sajnos ők sem képviselnek egységes álláspontot...
A mi gyerekorvosunk allergológus is. Ő valószínűleg javasolná a gluténtartalmú ételek mellőzését, átmenetileg, hogy a diéta segít-e, vagy sem. Viszont van olyan orvos a SOTE I.-n, aki inkább nekiállna valami alaposabb vizsgálatnak - sajnos minél fiatalabb gyerekről van szó, ezek a vizsgálatok annál macerásabbak, egyesek pedig nem megbízhatóak.
Az is lehet, hogy csak érzékeny a bőre, nem tudom, mosószerváltással, öblítő elhagyással (ecetre, citromsavra cserélhető) próbálkoztál - e már. Nekünk mosószernél az Ecover, a mosószóda nagyon jól beváltak. (Nálunk a férjem nagyon érzékeny bőrű, bár ő nem allergiás.)

murock 2012.06.25. 12:26:48

Szia!
Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre. Csináltak neki egy glutén gyors-tesztet ami negatív lett. Bár nem tudom mennyire megbízható, így, hogy több mint 2 hete nem kapott glutént. Mindenesetre a doki szerint hanyagoljuk a gluténdiétát, ha megint felmerül valami probléma megismételjük a tesztet.
Marad a tejfehérje-tejcukor diéta továbbra is :( .
8 hónapja vágyom egy nagy adag tejszínhabra, eddig még nem sikerült olyant találni ami nyomokban se tartalmazott volna tejet. Ma sikerült ! :)) Kókuszkrém ( 2dl dobozban vettem) habszifonba beletöltve, meg egy pindurka cukor. Isteni lett, 1000x finomabb a tejszínhabnál :)) Ezért már megérte ennyit diétázni :)
süti beállítások módosítása