HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Allergia vizsgálat a SOTE I.-en - tartósítószer és ételszínezék allergia vizsgálat

2011.08.04. 10:05 Cobold

Allergiavizsgálat I. Allergiavizsgálat II. (tejterhelés)

Előzmény

Zsófi kb. 2,5 éves koráig tejfehérje allergiás volt. Már ekkor fennállt a gyanúnk, hogy valami más is van a képben, mert időnként tejmentes ételekről is csalánkiütése lett az arcán. A Na-benzoátra az anyukám lekvárja terelte a gyanút. Almalekvár, csak cukrot és almát tartalmazott - és ezt a tartósítószert. A mogyoróra (nem a földimogyoróra!) pedig a nagy mennyiségű mogyorós sütemény elfogyasztása derített fényt. A kis torkos kiszedte a szekrényből, ennyit a gyerekzárról. Mogyoróallergiája klinikai bizonyítást nyert már korábban.

Vizsgálat

Ez a vizsgálat egy hosszabb vizsgálat. Ambulánsan történik, de elvileg 3-5 napig minden reggel be kell menni az ambulanciára, ahol mintafelvitel, vizsgálat, észlelés, majd az utolsó napon a doktornő segítségével kiértékelés következik. A vizsgálat befejeztéig a tisztálkodást óvatosan kell végezni, a mintákat nem érheti víz.

Zsófi hátára ragtapaszok kerültek az első nap reggelén. A ragtapaszokon összesen 17 féle tartósítószer és ételszínezék mintája került fel, elkülönült pöttyök révén. (Tartrazin, chinolingelb(chinoinsárga), Karmin, Ayorubin, Amaranth, Erytrosin-B, Patentblau-VF, Brilliantschwarz /gyémántfekete/, Natriumglutamat, Saccharin, Aspartam, Natriumaiginat, Pectin-C, Sorbinsäure /sorbinsav/, Benoesäure /benzoesav/, Schwefwldioxid /kéndioxid/, Natriumsulfit, Ameisensäure /hangyasav/, Natriumformiat, Natriumnitrit, Natriumdisulfit, Natriumdiphosphat, Butylhydroxytoluol, Butylhydroxyanisol )

Zsófi eleinte nagyon panaszkodott, azt mondta egy csomó pöttyre, hogy éget, viszket, stb. De mire letelt a húsz perc várakozási idő, a nővér kérdéseire, észleléskor, már csak egy pöttyre jelzett, hogy kellemetlen érzés. Nagyon fontos, hogy a gyerek együttműködő legyen, ez esetleg a szülő aktív részvételét és felkészítést igényelhet.

A második és harmadik nap reggelén ugyanezt az egy pöttyöt érzékelte kellemetlennek. Teljesen egyértelmű volt. Ekkor került sor a kiértékelésre.

Eredmény

Lekerültek a ragtapaszok. Ahogy azt sejtettük, a kiértékelés során kiderült, összesen egy tartósítószerre allergiás Zsófi, és ez a Na-benzoát. Ez a pötty volt piros, ez viszketett. Mivel az almalekvár fogyasztása során merült fel a gyanú, sor került pollenallergia vizsgálatra is. Ez teljesen hasonló a korábban ismertetett ételallergia vizsgálathoz, a karra kerülnek fel a minták, megkarcolják, és ezeket olvassák le meghatározott idő múlva. Ez teljesen negatív lett, így maradtunk a Na-benzoát allergiánál.

Ennek folyományaként sor kerül majd Na-benzoát terhelésre. Ez teljesen hasonló lesz a korábban ismertetett terheléses tesztekhez, erről is beszámolunk majd. A vizsgálathoz nekünk kell majd vinnünk Na-benzoátot.

Szólj hozzá!

Címkék: allergia elbeszélés kiütés vörös bőr nabenzoat

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr993017274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása