tejmentes laktózmentes szójamentes
Hozzávalók:
- 1kg liszt
- 1/2 l tápszer
- 2 dl étolaj
- 1,5 ek só
- 1 púpos ek cukor
- 1 cs friss élesztő (5 dkg) vagy 2 cs szárított élesztő (Dr. Oetker - nem tartalmaz szója és tejalapú adalékanyagot, ahogy más termékeknél előfordul)
- 1 tojás (elhagyható, csak a kiflik fényezéshez kell, vagy helyettesíthető vízzel)
- köménymag/ lenmag/ szezámmag- szóráshoz
- 10dkg Liga margarin vagy 1 dl olaj a kenéshez
Hozzávalókat kalácstészta módjára gyúrom össze. Tehát a lisztet, az olajat, a sót, a cukrot beleteszem egy tálba. Az élesztőt kevés langyos cukros tápszerben felfuttatom, hozzáöntöm a liszthez, és a többi tápszert is hozzáöntöm apránként, és összegyúrom. Lágy tésztát kell kapni. Lehet dagasztógéppel is kidolgozni. 1 órát kelesztem. 8 cipóra osztom és még 20 percig kelesztem. Ezután tányér nagyságúra nyújtom, megkenem olvasztott margarinnal vagy olajjal vékonyan. 8 cikkre vágom és kifli formára tekerem, tojással megkenem és maggal megszórom. 180-200 celsius fokos sütőben pirosra sütöm. Az első tepsivel hideg sütőbe teszem, míg melegszik a sütő, kel a kifli. A többi kifli sütésig a tepsin kel.
A tápszer lehet kinek-kinek a sajátja, amit az orvosa javasolt, mi a tejfehérje allergia miatt Milupa Pepti Plus 2-t használunk. Vagy lehet helyettesíteni rizstejjel, zabtejjel, szójatejjel (kinek mit enged meg a diétája, beleértve laktózt, glutént, szóját).
Mivel a tojás csak kenéshez kell, ez elhagyható, helyettesíthető vízzel vagy tojáspótló porral.
A liszt 1/4-ét lehet zabpehelyliszttel helyettesíteni, rostban és kálciumban gazdagabb lesz. Ebben az esetben a tészta sűrűbb lesz. Lehet bele virslit ( ORSI RETRO szójamentes) tenni.
Bence, Zsófi: Szeretik
Balázs: Az a jó benne, hogy tovább marad puha és friss, mint az eredeti, nem diétás verzió.
Cobold és én: Szeretjük, de nekünk nem szokott jutni