tejmentes laktózmentes szójamentes
Az aranygaluskát a Horváth Ilona féle szakácskönyv alapján készítjük, a különbség annyi, hogy tej helyett tápszert vagy rizstejet szoktunk használni, a margarin pedig szigorúan Liga margarin.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej helyett 3 dl tápszer vagy rizstej (zabtejjel is érdemes lehet kipróbálni)
- 6 dkg Liga margarin
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
Hintéshez:
- 8 dkg olvasztott Liga margarin
- az eredeti recept 20 dkg darált diót és 15 dkg cukrot ír elkeverve, de mi helyette fahéjas cukrot használtunk
1 dl langyos tápszerhez vagy rizstejhez 1/2 dkg cukrot teszünk. Felfuttatjuk benne az élesztőt. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a maradék tejet vagy tápszert, amiben előtte feloldottuk a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat az élesztővel együtt. Kézzel vagy dagasztógéppel vagy fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen a tészta. Hozzáöntjük az olvasztott margarint, és azzal is eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Ekkor újra átgyúrjuk.
Kimargarinozott tepsibe szaggatjuk margarinos kanál segítségével, apró galuskákat készítve, sorban egymás mellé. Minden réteget megkenünk olvasztott margarinnal, és megszórjuk - az eredeti receptben cukros darált dióval, esetünkben fahéjas cukorral. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd 150 fokos sütőben sütjük. Ha kész van, lehet hozzá vanília sodót, csokoládé sodót tálalni hozzá (ezt mi sűrűbbre készítjük, mint szokták), de az érintettek azt a csokiszirupot kapták hozzá, amit Pearl az amerikai palacsintánál leírt.
Balázs, Zsófi: Nekik a nem diétás volt szánva, de különösen Zsófi, ezt is szerette
Gergő: Nem tudta, mi az elég belőle, ő és Bence voltak a célszemélyek
Szerintem: 5/5