tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Összetevők:
- 2 zellergumó
- 1 sárgarépa
- 1 burgonya (főznivaló)
- 1-2 zellerszár
- zellerlevél
- esetleg húsos csont vagy húslé vagy kevés húskocka
- esetleg egyéb zöldségek
sűríteni:
- rizsliszt, burgonyakeményítő vagy zabliszt (gluténtartalmú), búzaliszt (gluténtartalmú + búzaallergia!)
2 zellergumót meghámozok, feldarabolok. A többi zöldséget is hasonlóan. Beleteszem a zellerszárat, felengedem vízzel vagy húslével, hogy éppen elfedje, esetleg beleteszem a húsos csontot, húskockát. Ízlés szerint sózom. Puhára főzöm a zöldségeket, ha húst vagy csontot tettem bele, erre is figyelek. Sűrítem rántással vagy habarással (ebbe tehetek fokhagymát).
Ha van benne csont, kiemelem. Botmixer segítségével krémesítem.
Levesbetét: pirított kenyérkocka (gluténtartalmú, búzaallergia), levesgyöngy, kölesbogyó, puffasztott rizs lehet.
Zsófi: Anya, ilyet többet ne csinálj
Szerintem: 4 / 5
Megjegyzés: a zeller gyakori allergén