tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Egyszer régen már készítettem salátafőzeléket, akkor nagy kudarc volt, és azóta most próbálkoztam először. Kicsit utánanéztem, mások hogyan készítik. Ezután elkészítettem a saját verziómat, azzal kalkulálva, hogy nem fog tetszeni, és majd valami 1/5 vagy 2/5 pontot fog elérni. Ezért eleve akkorra készítettem, amikor tudtam, más úgysem eszik belőle, csak én.
Tévedtem, tetszett. Előre is elárulom, 5/5, és legközelebb a gyerkőcök is kapnak belőle.
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 nagy fej saláta vagy 4 kis fej saláta
- vöröshagyma
- fokhagyma
- 2-4 ek búzaliszt, vagy 3-6 kanál rizsliszt (esetleg keverve)
- kapor ízlés szerint
- kevés só
- esetleg citromlé vagy ecet, pár csepp
- mások tejföllel ajánlják, én nem tettem bele, nekem nem is hiányzott. Ha valaki kálcium pótlásra gondol, és megengedett számára, tehet bele tejfölt, tápszert, rizstejszínt, zabtejszínt, stb. habarásként. Szerintem a rizstejszín vagy a zabtejszín különösen jól állhat neki.
A salátáról a külső takaróleveleket leszedem, a szép közepét négybe vágom, a torzsát kiszedem. Utána én még jobban összeaprítom. Egy tálban leöblítem, majd forró vizet öntök rá, és így hagyom pár percig. Erre azért van szükség, mert ha nem forrázom le, akkor a főzelék keserű lesz (mint már tapasztaltam korábban). Amíg áll, összeaprítom a vöröshagymát, és világos hagymás rántást készítek a búzaliszttel. Ezt lehet úgy is csinálni, hogy nem teszem bele a lisztet, csak a hagymát pirítom, és később habarást teszek bele (pl. rizsliszttel), úgy is finom. Amikor a rántás megfelelő, a hagyma piros, beleteszem a zúzott fokhagymát, majd a forrázott salátaleveleket rászedem egy szűrővel. Elkeverem, felöntöm kicsi vízzel, és főzöm. A saláta hamar készen lesz. Kaporral, sóval ízesítem. Tehetek bele citromlevet egy kávéskanállal, ha nem vagyok eltiltva a cirtusféléktől (nagyon jó ízt ad neki). Lehet ecetet is tenni bele, de nekem a citromleves nagyon tetszett. Ha nincsen rántás, akkor most jöhet bele a habarás. Ha rizsliszttel készítem, gluténmentes lesz. A habarásba lehet tejfölt (tejfehérje, laktóz), rizstejszínt, zabtejszínt (glutén), szójatejszínt (szója) tenni, ha beleilleszthető a diétába, én nem tettem bele egyiket sem. Úgy is lehet készíteni, hogy felesben rántom, felesben habarom, keverve a liszteket. Én cukrot nem tettem bele, szerintem nem is szükséges.
Feltétként csirkemell pörköltet tettem rá, nagyon jól állt neki. A csirkepörköltet majd egy másik post-ban leírom.
Szerintem: 5/5