Laktózérzékenység
A laktóz a tejben és tejtermékekben megtalálható cukorfajta, melynek lebontása és felszívódása normálisan a vékonybélben zajlik. A laktózérzékenység, az egyik leggyakoribb gyermekkori felszívódási zavarok közé tartozik. A betegség hasi fájdalommal, krónikusan fennálló hasmenéssel társul, melynek következtében aztán fogyás, és akár kóros alultápláltság is kialakulhat. Hazánkban – több mint tízezer emberre kiterjedő vizsgálat alapján – az egészséges lakosság 14 %-a, közel másfél millió ember tejcukor-érzékeny.
Kialakulása, okai
Normálisan a tejcukor, azaz laktóz bontása az úgynevezett laktáz enzim segítségével történik, a vékonybél nyálkahártyájában a bélbolyhok felületén. A bélhámsejtek csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha az enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely haspuffadást, és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez.
A betegség részben örökletes, a felmérések alapján a legtöbb etnikai csoportban 20-65%-ban a felnőtt lakosságnál kimutatható a laktáz-enzim hiánya. Bizonyos betegségek, amelyek a vékonybél nyálkahártyájának károsodását, pusztulást okozzák, másodlagosan okozhatnak laktózintoleranciát. Ilyen betegségek a gyulladásos bélbetegségek, a lisztérzékenység, valamint az akut bélfertőzések. Csecsemőkorban nagyon gyakran a bélfertőzéseket, valamint nagy hasi műtéteket követően kialakuló másodlagos laktózintolerancia, rontja a gyermek állapotát.
Ritkán előfordul, hogy a szervezet egyáltalán nem termel tejcukor bontó laktáz enzimet, azaz teljes laktázhiány áll fenn. Ez az alaktázia. Veleszületett probléma, már újszülött korban fény derül rá, mivel súlyos hasmenést okoz, ami kiszáradáshoz vezethet. Ezzel együtt a testsúlynövekedés még jónéhány nappal a születés után sem indul meg. Kizárólag laktózmentes tápszerrel való táplálás esetén a fejlődés megindul és a panaszok is rendeződnek. Az alaktázia nem javul az idő múlásával, nem kinőhető, viszont egész életen át tartó teljesen laktózmentes diétával a fejlődés akadálytalan.
A primer felnőttkori laktázelégtelenség a csecsemő kor után, bármely életkorban kialakulhat, és genetikai oka van.
A betegségekhez kapcsolódó, u.n. szerzett laktózérzékenységnek (szekunder felnőttkori laktázelégtelenség) számtalan oka lehet, mert a vékonybél nyálkahártyájának felszínén elhelyezkedő, laktázt termelő hámsejtek rendkívül érzékenyek a legkisebb károsító hatásra is.
Ez a magyarázata, hogy néhány gyógyítási eljárás is (antibiotikumok, kemoterápia, stb.) másodlagos tejcukor-érzékenységet okozhat. Okozhatják még fertőzéses eredetű betegségek és kapcsolódhat más emésztőrendszeri és egyéb betegségekhez is (lisztérzékenység, hasnyálmirigy betegségek, Crohn betegség, cukorbetegség, stb.). A laktózintolerancia bakteriális fertőzésekhez kapcsolódó formája egyes esetekben gyógyítható.
Laktózérzékenység tünetei
A panaszok, tünetek gyermek- és felnőttkorban igen hasonlóak lehetnek. A tejcukrot nem toleráló gyermekek általában krónikus hasmenéstől szenvednek, naponta több alkalommal ürítenek nagy mennyiségű, bűzös székletet. Jóllehet kizárólag a laktóz felszívódási mechanizmusa károsodott, a hasmenés olymértékűvé válhat, hogy a többi tápanyagot is kihajtja a bélcsatornából. Utóbbira utal a súlygyarapodás leállása, illetve a fogyás. A laktóztartalmú ételek fogyasztását követően fellépő további jellemző tünet a haspuffadás és hasi görcsök, amelyet hasmenés kísér. A panaszokat esetenként hányinger, hányás súlyosbíthatja.
A betegség megállapításához gyomor-bélrendszeri kivizsgálásra van szükség. Feltétlenül indokolt szakorvos felkeresése, ha a gyermek hasmenése 10 napnál tovább tart, korábbi bélfertőzés gyógyulása ellenére is hosszasan fennáll. Akkor is indokolt a kivizsgálás, ha időszakosan visszatér a hasmenés, vagy ha egyéb fertőzésre utaló tünetek (hirtelen kezdet, magas láz) nem kísérik, illetve ha a gyermek nem hízik megfelelően.
Diagnosztizálása
Az orvos általában már a beteg alapos kikérdezése során feltételezheti a laktózintolerancia fennállását. Bizonyos laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek a diagnózis felállításához.
Az egyértelmű diagnózist a hidrogén-kilégzési teszt adja. A vizsgálat során laktóztartalmú oldatot itatnak a beteggel, majd félóránként megnézik, az általa kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. Ha a betegség fennáll, a vékonybélből fel nem szívódó tejcukrot a vastagbélben lévő baktériumok bontják, és az ennek során nagy mennyiségben felszabaduló hidrogén gáz egy része felszívódik, a beteg pedig kilélegzi. Ha a tejcukor fogyasztását követően tehát megnő a kilélegzett levegő hidrogén tartalma, akkor a teszt pozitív, a betegség fennáll. A vizsgálat egyszerű és nem fájdalmas, nem igényel vérvételt sem. Előfordulhat, hogy az oldat elfogyasztását követően fél-egy órával hasi fájdalom, haspuffadás jelentkezik, ez is a betegség gyanúját erősíti.
A hagyományos laktózintolerancia vizsgálat ugyancsak az éhgyomorra megivott tejcukortartalmú folyadék elfogyasztásával kezdődik. A vékonybélben glükózzá és galaktózzá bomlott tejcukor felszívódik a véráramba. A galaktózt a máj ugyancsak glükózzá alakítja, és ez ugyancsak a véráramba kerül. A meghatározott időközönként vett vérminta glükóz (vércukor) tartalma kimutatja, hogy milyen mértékű a laktóz emésztés. Ha a vércukor szint nem emelkedik kellő mértékben, akkor az a laktózbontó enzim csökkenésére vagy hiányára utal és jelzi a tejcukorérzékenységet.
Ritkán előfordul, hogy a laktáz enzim mennyiségét ill. hiányát vékonybél biopsziás mintából határozzák meg.
Bonyolult, ritkán alkalmazott, de igen megbízható vizsgálatokról a Laktóz Érzékenyek Társaságának honlapján(http://laktozerzekeny.org) olvashattok.
Kezelés
A tejcukorérzékenység kezelésében a legkézenfekvőbb megoldás a tejcukor fogyasztás kontrolálása. A betegeknek lehetőség szerint kerülniük kell a tejtermékek fogyasztását, javasolt ezeket a ma már forgalomban kapható laktózmentes tejtermékekkel helyettesíteni. Hazánkban az elmúlt években elérhetővé vált a tabletta formájában kapható laktáz is, amely a tejben lévő tejcukrot előre elbontja.. Mindenki a saját egyéni laktóz-toleranciájának megfelelő mértékben fogyaszthat tejcukor tartalmú ételeket, italokat. A teljes laktózhiányban szenvedők, az alaktáziások egyáltalán nem fogyaszthatnak tejcukor tartalmú ételeket, italokat.
Tejcukrot tartalmaznak a tej, a tejtermékek, és az ezek felhasználásával készült ételek, italok.
Enyhébb esetben elég, ha csupán csökkentjük a tejtermékek fogyasztását. Főként arra kell ügyelni, hogy egyszerre ne fogyasszon nagyobb mennyiségű tejterméket. Kiváltképp igaz ez a tejre, és a tej alapú ételekre, italokra. Ezek egyszerre nagyobb mennyiségben (pl. 3-5 dl tej) elfogyasztva még a legenyhébb tejcukorérzékenységben is panaszt vált ki.
A különféle savanyíott tejtermékek korlátozott mértékben fogyasztva általában nem okoznak panaszt, mivel kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej.
Megesik, hogy egy amúgy, natúr állapotban panaszokat okozó élelmiszer ételkészítéshez felhasználva főzés vagy sütés hatására problémamentesen fogyasztható. A hangsúly mindig az egyéni érzékenység határainak betartására helyezendő.
Komolyabb laktázhiánynál illetve alaktáziánál azonban alaposabb odafigyelésre van szükség. Alaktáziások értelemszerűen nem fogyaszthatnak a legkisebbb mennyiségben sem tejet, tejfölt, túrót, sajtot, tejszínt, vajat, joghurtot, kefirt, illetve ezek felhasználásával készült ételeket, italokat. Kipróbálható a laktóz mentes tápszerek vízzel történő higításával készített ételek is. Léteznek növényi alapú tejpótlók is, melyek natúran fogyasztva általában nem túl kedveltek, de ízesítve (gyümölcsökkel, kakaóként stb.), illetve ételkészítéshez felhasználhatók.
Egy kis segítség
Nagy segítség, ha -bármely élelmiszerallergiára igaz- listát kértek az http://www.taplalekallergia.hu/ oldalról. Minimális juttatásért cserébe küldenek egy listát azokról a Magyarországon kapható élelmiszerekról,- gyártóval, pontos névvel- amelyek a diétának teljesen megfelelnek. Ezen az oldalon telefonos dietetikus szolgálat elérhetőségét is találtok.
Működik Magyarországon egy jól szervezett társaság, a Laktóz Érzékenyek Társasága (1047 Budapest, Bródy Imre u. 13. http://laktozerzekeny.org).Ez a társaság napra készen ismeri a tejcukor érzékeny betegek diétájának lehetőségeit, a rendelkezésre álló tejcukormentes élelmiszerek megvehetőségének lehetőségeit.
Speciális tápszerek állnak rendelkezésre és kedvezményes áron kaphatók gyógytápszerek laktóz érzékeny csecsemők részére. A tápszerek részletes ismertetése a Magyar Egészség Piac 2001 szeptemberi különszámában olvasható (dr. Kassai Péter összeállítása).
Ma már rendelkezésre állnak speciális receptkönyvek is.
A tejcukrot egyes termékek készítésekor adalékanyagként használják, emiatt számos olyan élelmiszer is tartalmaz laktózt, melyekről nem is gondolnánk. Ezért minden élelmiszer összetételét alaposan el kell olvasni a csomagoláson. Meglepő, de a legtöbb fogkrém is tartalmaz laktózt, ezért ezek alkalmazása is körültekintést igényel. Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények is tartalmaznak laktózt, ezért a készítményhez tartozó tájékoztató alapos áttekintése, illetve orvossal, gyógyszerésszel való konzultáció elengedhetetlen.
A különböző pékáruk általában nem laktózmentesek, ezért ezeket inkább házilag készítve célszerű fogyasztani. Az ízesített reggeli gabonapelyhek is általában laktóztartalmúak, helyettük inkább otthon, natúr pelyhekből, magvakból készített müzli ajánlott. A kész desszertek, édesipari termékek zöme tejcukrot tartalmaz, ezért inkább házilag készített verziók javasoltak.
Nem tartalmaz laktózt: Zsírok, olajok, zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva, vagy konzervként, natúr húsok, halak frissen, vagy fagyasztva, gépsonka, sonkaszalámi, Pick szalámi, tojás, kenyerek, vizes zsemle, - kifli, gabonafélék és örleményeik, rizs, Liga, Delma light 25% zsírtartalmú margarinok, Magic Milk termékcsalád, rizstej, szójatej, zabtej, szójatejföl, tofu, Pannónia sajt, gyümölcslevek és kóla típusú üdítitalok
Magas laktóztartalmú: Túró, sajt, tejföl, tejszín, vaj, kefir, joghurt, tej, édesipari termékek, fagylalt, parfé, puding.
Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele, amely elengedhetetlen a csontok és fogak fejlődéséhez. A kalcium legfontosabb forrása a tej, illetve a tejtermékek. Ha a gyermek étrendjéből ki kell iktatnunk ezeket, akkor fokozott figyelmet kell fordítani megfelelő kalcium bevitelre. Más ételeknek, például a zöldségféléknek, babnak, brokkolinak, kelnek is magas a kalciumtartalma. Ajánlott a halfogyasztás, hiszen ezeknek a húsa is sok kalciumot tartalmaz. Az élőflórás joghurtok között is vannak olyanok, amelyek a laktózintoleráns betegek által is fogyaszthatók, mert a joghurt készítéséhez használt baktériumflóra termel megfelelő mennyiségű laktáz enzimet.
Egyéb hasznos oldalak:
Támogatás
A laktózérzékeny gyermekeknél a gasztroenterológus állapíthatja meg, hogy tartósan beteg. Ehhez szükséges formanyomtatványt a netről lehet letölteni (http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300005.ESC), 3 példány szükséges.
Források:
A szövegben megtalálható linkek
Eredeti cikk: