tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Eredeti recept
Hozzávalók (4 személyre):
- 40 dkg burgonya
- kb. ugyanannyi liszt (lehetőleg rétesliszt)
- 2 ek. olaj vagy 3 dkg zsír vagy 5 dkg margarin
- 2-3 tojás sárgája (vagy egy tojás, de a tojásfehérje keményít)
- só
- zsemlemorzsa
- cukor
- szilva vagy szilvalekvár
- fahéj
A burgonyát meghámozom, feldarabolom, és nagyon sós vízben megfőzöm. A főtt burgonyát áttöröm krumpli paszírozóval, vagy krumplitörővel (esetleg turmixgéppel). A forró burgonyához adom hozzá zsíradékot, a lisztet és a tojást. A tészta akkor jó, ha ragacsos, nehezen kezelhető. Ha könnyen kezelhető, vállon veregethetjük magunkat, hogy milyen ügyesen tudunk kemény gombócot készíteni.
A gombócoknak fél ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, és kb. 5x5-cm-s méretűre darabolom fel. Vagy fahéjas cukorba forgatott, feldarabolt szilvát (kb. 1x2x2, kisebb szilva negyede, nagyobb szilva nyolcada), vagy darab szilvát fahéjas kockacukorral, vagy fahéjas cukorral elkevert fél teáskanyálnyi szilvalekvárt teszek bele. Összecsíptetem a négy sarkot, összenyomogatom a széleit alaposan, és gombócot formálok belőlük. Olajozott tányérra teszem, így viszem majd a forró vízhez. A maradék tésztából nudlit készítek (kétujjnyi vastag kígyót nyújtok, fél centis darabokra vágom, és megsodrom egyenként, majd tányérra teszem).
Forró sós vízben először a nudlikat főzöm ki. Mikor feljönnek a víz tetejére, készen vannak. Azután a gombócokat, ezeknél várok egy picit, forrjon a víz egyet-kettőt, utána kavarom meg. Ha feljött a víz tetejére, kész. Zsíradékban pirított zsemlemorzsában megforgatom, cukorral vagy fahéjas cukorral tálalom. Én jobb szeretem a kristálycukrot hozzá, de van, aki a porcukrot favorizálja.
Minden mentes - az anyósom receptje
Hozzávalók:
- burgonya
- 2 ek. olaj vagy 3 dkg zsír
- Schär Mix B
- rizsliszt
- gluténmentes kenyér
- só
- cukor
- szilva vagy szilvalekvár
- fahéj
Tojás helyett nincsen semmi (tehettünk volna bele tojáspótló port, de nem volt kéznél éppen). A rizsliszt megfelelő kötőanyag lesz a krumplival. A tésztát hasonlóan készítem el. Egyenlő arányban keverem rizsliszttel a Schär Mix B sütőlisztet. A tésztát úgy kell elkészíteni, hogy az állaga hasonló legyen, mint az eredeti szilvásgombóc tésztája.
A zsemlemorzsa helyett 2-3 gluténmentes kenyérszeletből lehet gluténmentes zsemlemorzsát készíteni. Pl. ki lehet szárítani sütőben, és lereszelni, vagy aprítógépben aprítani.
Az elkészítés további része megegyezik az eredeti szilvásgombócéval.
Ez a szilvásgombóc sápatag lesz az eredetihez képest, hiszen más a liszt, nincsen tojás... és a zsemlemorzsa is gluténmentes. Értelemszerűen az íze sem pont olyan, de finom.
Balázs: az eredeti nudlit szereti
Zsófi: az eredeti nudlit és gombócot szereti, ha jó puha, és érezni rajta, hogy házi
Szerintem: a minden mentes verzió is nagyon jól esett nekem.
Gergő: A nudlit szereti