HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Tejfehérje allergia

2011.03.21. 15:48 Pearl.79

tejmentes

Tejfehérje allergia


A táplálékkal elfogyasztott tej fehérjéje az immunrendszert védekezésre készteti a szervezetet, ezáltal allergiás válaszreakciót indít. Ezen reakciók révén jönnek létre a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek, legjellemzőbb közülük a hasmenés.
Általában csecsemő korban alakul ki a tehéntej étrendbe vezetése után 2-4 héttel. Megeshet azonban, hogy még korábban, csak anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezik, mivel az anyatejbe is kerülhetnek allergizáló hatású fehérje-összetevők. Ilyen esetben a szoptatós édesanyának ki kell iktatnia a tejet az étrendjéből. Tápszerrel táplált csecsemő esetében megfelelő gyógytápszer alkalmazása a megoldás, melyet orvos, védőnő, gyógyszerész segíthet kiválasztani. Időben diagnosztizálva megfelelő tápszerrel táplálva a tünetek megszüntethetők, ezt követően a gyermek fejlődése is akadálytalanul folytatódik. Tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető, ezért egy évig tartó tejfehérjementes diéta után ellenőrzést végeznek. Az tejfehérje allergia tüneteit általában a tejben, tejtermékekben található egyik fehérje, a kazein okozza. A rejtetett kazein fehérjét tartalmazó élelmiszerek köre meglehetősen tág, hiszen a húsipari termékektől, a sütő-, édesipari termékeket át, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.


Legjellemzőbb tünetei a hasmenés (véres széklet is előfordulhat), hányás, hasi fájdalom, haspuffadás. Légutakat érintő panaszai:nátha, köhögés, tüsszögés, ismétlődő hörghurut, asztma. Emellett jelentkezhet csalánkiütés, ekcéma, valamint étvágytalanság alultápláltság alvászavar nyugtalanság fejfájás hívja fel a figyelmet a rendellenességre
A helytelenül összeállított tejallergia kezelésére alkalmas étrend hosszú távon kalcium hiányhoz, és így csontritkuláshoz vezet, hisz a leggazdagabb kalciumforrások a tejtermékek, ezek közül is a különféle sajtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben kalciumot. Nem elég elvenni a tejfehérje allergiás személy étrendjéből a tejet, hanem pótolni kell a kalciumot, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás irányelveinek követésével kell összeállítani az étrendet. Nehezíti a helyzetet, hogy a tehéntej a különböző állatok tejének (tehén, kecske, juh) allergén fehérjéi között magas százalékban áll fenn keresztreaktivitás (hasonló szerkezetű és/vagy összetételű anyagok, így az eredeti allergiát kiváltó anyag okozta tünetekhez hasonló, vagy megegyező tüneteket váltanak ki), így egymással nem helyettesíthetők.


Diagnosztizálása
A tejfehérje allergia diagnózisa nem feltétlenül egyszerű vagy egyértelmű sokfajta tünete és a késleltetett reakcióidő miatt. Magyarul nagyon sokfajta tünetet produkálhat, van akinél azonnal, van akinél viszont csak napokkal később, van akinél egész kis adagok hatására, van akinél csak tetemes mennyiség fogyasztása után, van akinek kimutatja a vérvizsgálat, és van akinek nem.
Tény, hogy a felnőtt társadalom csupán 0,1-0,5%-a allergiás a tehéntejfehérjére (ez a szám nem tartalmazza a tehéntejre más formában érzékeny felnőttek számát, pl a laktóz érzékenyekét, vagy akik az esetleges adalékanyagokat nem bírják), míg a csecsemők, kisgyermekek között sokkal gyakoribb ez az allergia: 2-6%. A tehéntejfehérje allergia a leggyakoribb csecsemőkori táplálékallergia.
Az táplálékallergia kimutatása a következőképpen történik: a gyanús ételt (ez esetben a tejet és tejterméket) teljesen ki kell vonni a beteg étrendjéből 2 hétig. Ha a tünetek ez idő alatt elmúlnak illetve lényegesen enyhülnek, a következő lépés a gyanús étel visszaadagolása (akár otthon, akár kórházi terhelés formájában). Ha a tünetek erre újra megjelennek, fel lehet állítani a táplálékallergia diagnózisát.
Ezenkívül létezik még a spec.IgE vérvizsgálat, ami a vérben specifikus ellenanyagokat keres különböző ételekre. Előnye, hogy nemcsak a tejfehérje allergiát képes kimutatni, hanem több mint 30-féle allergénre való érzékenységet. Hátránya, hogy az összes tejfehérje allergiának mindössze kb 50%-át tudja kimutatni, mivel - a tejfehérje allergia sokrétűsége miatt - van olyan változata az allergiának, ami nem azzal a mechanizmussal működik, amit ez a teszt "lát". Ettől az allergia ugyanolyan valós, de sajnos sok orvos a negatív vérvizsgálat eredményét látva elkönyveli, hogy nincs allergia. Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy a különböző allergiák mennyire gyakoriak a társadalomban, és hogy azokból mennyi az IgE által mediált allergia, amit a vérvizsgálat képes kimutatni. Ebből jól látszik, hogy a vérvizsgálat eredményét, ha negatív, nem szabad úgy felfogni, hogy kizárta az allergia jelenlétét.

  Prevalencia(%) IgE-Mediált(%)
Táplálékallergia 7-8 40-60
Atópiás Dermatitisz 15-20 20-70
Asztma/zihálás (wheezing)<5 év 31-34 30-50
Asztma > 5 év 7-10 60-90


Ha felmerül a tejfehérje allergia gyanúja, akkor a gyerekorvosnak kell elküldeni az illetékes allergológushoz, gasztroenterológushoz. Mindkét szakrendelésen (az ország bármely részére igaz sajnos) több hónappal későbbre tudnak csak időpontot adni.

Támogatás
Ha gasztroenterológus által igazolást nyer a tejfehérje allergia, akkor a gyógytápszert 90%-os kedvezménnyel írhatja fel a háziorvos.
A tartósan beteg gyereket nevelő felnőtt jogosult emelt családi pótlékot kapni, jogosult a GYES-t kapni a gyerek 10 éves koráig, illetve ameddig a betegség fennáll, jogosult erről egy igazolványt kapni, amely számos állami intézményben jelentős vagy teljes kedvezményekhez juttatja. Példálul az igazolvány felmutatásával ingyen utazhat a gyermekkel egy felnőtt a BKV-n.5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet

Hogyan kell intézni?
A fent linkelt rendelet (amit érdemes elolvasni) azt írja, hogy szakorvos állíthat ki csak igazolást, ez a tejfehérje allergiásoknak és laktóz érzékenyeknek leginkább a gasztroenterológus, illetve esetleg egy allergológus lehet.
Tehát időpontot kell kérni a gyerekorvostól gasztroenterológia szakrendelésre, ahol felvesznek egy anamnézist (kórtörténetet) a gyerekkel kapcsolatban, majd ez alapján beutalhatnak vizsgálatra, tejfehérje allergia esetén tejterhelésre.
Ha a vizsgálat igazolja a betegséget, akkor a szakorvos kiállítja a fent említett rendelet 3. mellékletében található igazolást.
Az igazolással be kell menni a Magyar Államkincstárhoz, kitölteni egy igénybejelentő lapot, és beadni. További információ a családi pótlék igénylésével kapcsolatban itt.

Milyen egyéb juttatások járnak a tartósan beteg gyerek után?

  1. Bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50%-os támogatást lehet kérni (sok helyen a bölcsiben ingyenes étkezés jár), igényelni az orvosi papír és az emelt családi pótlékra szóló igazolás leadásával lehet.
  2. A budapesti tömegközlekedésben hatéves kora után is ingyen utazhat egy felnőtt kísérővel. A MÁKtól kapott EREDETI igazolást kell bemutatni az ellenőrnek.
  3. Vonaton és távolsági buszon 90%-os kedvezény jár a gyereknek és egy fő kísérőnek is.
  4. Alanyi jogon jár közgyógyigazolvány.
  5. Tízéves korig vehető igénybe a GYES, akár nyolc óra munka mellett is.
  6. Az iskolában ingyenesen kérhetünk tankönyveket.
  7. Aki emelt családi pótlékot kap és/vagy GYESen van tartósan beteg gyerekkel, ott a napköziellátás jár, vagyis maradhat a gyerek délután. Aki viszont GYETen van, vagyis főállású anya (3 gyerektől kezdve), annak a gyereke csak napi öt órát maradhat az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

Egy kis segítség
Nagy segítség, ha -bármely élelmiszerallergiára igaz- listát kértek az http://www.taplalekallergia.hu/ oldalról. Minimális juttatásért cserébe küldenek egy listát azokról a Magyarországon kapható élelmiszerekról,- gyártóval, pontos névvel- amelyek a diétának teljesen megfelelnek. Ezen az oldalon telefonos dietetikus szolgálat elérhetőségét is találtok.

Egyéb hasznos oldalak:
http://www.etelallergia.hu/
http://www.elelmiszerallergia.hu/allergentablazatok/
http://www.tejmentes.com
http://www.dietetika.hu/

Nem tartalmaz tejfehérjét:
Zsírok, olajok, zöldségek, gyümölcsök frissen, gyorsfagyasztva, vagy konzervként, natúr húsok, halak frissen, vagy fagyasztva tojás, vizes zsemle, - kifli, gabonafélék és örleményeik, rizs, Linco, Liga, Delma light 25% zsírtartalmú margarinok, rizstej, szójatej, zabtej, szójatejföl, tofu, Detki keksz, Albert keksz, gyümölcslevek és kóla típusú üdítitalok
Valdor allergenmentes párizsi, ORSI Pulyka combhús 480g, ORSI Baromfi párizsi 500g, ORSI Baromfi párizsi, ORSI Szójamentes baromfi párizsi 400g, ORSI Szójamentes baromfi párizsi 1000g. ORSI Retro - Baromfi párizsi 1400g, ORSI Retro - Baromfi párizsi 400 g, ORSI Retro - Baromfi virsli

Tejfehérjét tartalmaz:
Túró, sajt, tejföl, tejszín, vaj, kefir, joghurt, tej, tejes sütemények, francia pékáru, édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi stb. Marhahús és felhasználásával készült termékek, vörösáruk: párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas, majonéz, kész üveges mártások.
Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények


Címkekalauz
Ha a termék összetevői között tejfehérjét, tejport, Na-kazeinátot, K-kazeinátot, kazeint, laktoszérumot, savót, vajat vajolajat, sajtot, csokoládét, tejfölt, zsírhelyettesítőt, laktobiumot, laktoglobulint, tejszínt, édes savóport, savóproteint, citopánport találunk, akkor biztos, hogy tejfehérjét tartalmaz, tehát nem fogyasztható.


Tejhelyettesítők

  • A tehéntejet számtalan egyéb tejjel helyettesíthetjük: rizstej, szójatej, kókusztej, burgonyatej és zabtej.
  • A vaj helyett használhatunk mogyoróvajat vagy hidegen sajtolt olivaolajat.
  • A lágysajtok helyett tofut.
  • Tejföl, tejszín helyett használható rizstejszín, szójatejszín, zabtejszín, esetleg elkeverve gyógytápszerrel (pl. Milupa Pepti Plus 2)
  • Gazdag fehérje, kálcium és A&B vitamin forrásról gondoskodhatunk a következők kombinált fogyasztásával: szója, tőkehalmáj, növényi olajok, szardínia, apróhal, mogyorók, vöröshúsok, friss gyümölcsök, zöldségek, különösen a zöld leveles zöldségek (mint a vízitorma, a spenót, a sóska), brokkoli, rebarbara, füge, gombák, narancs, barack, szilva, tök, hüvelyesek.


Források:
A szövegben megtalálható linkek mellett:
http://www.gyermekbetegsegek.hu/tejfeherje-allergia.aspx
http://egeszseg.origo.hu/cikk/0535/985841/laktozerzekenyseg_1.htm
http://mentokeresztur.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1016470

Eredeti cikk: Bezzeganya, Átmeneti állapot 

15 komment

Címkék: allergia diéta elbeszélés ekcéma tejmentes tejfehérje allergia tejfehérjementes kazeinmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr692753224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cobold 2011.04.25. 15:16:47

A más állat tejéről:
Amennyiben a tejfehérje allergiát valóban a kazein okozza, akkor a kecske és a juh teje sem fogyasztható. Amennyiben nem a kazein, hanem más tehéntejben található fehérje, akkor adható kecsketej, juhtej.
Forrás: Ilka Saager - Sonja Carlsson: Sütés tej és tojás nélkül
Magyarországon ezt nem vizsgálják, automatikusan tiltják a gasztroenterológusok az egyéb állati tejeket, tejtermékeket.

tikktakk 2011.06.30. 01:57:13

Ezek a tamogatasok csak tejfeherje allergia eseten jarnak, vagy laktoz intolerancia eseten is?

Pearl.79 2011.06.30. 09:31:53

@tikktakk: Ha elolvasod a laktóz intoleranciáról írt rész, ott is jelzem, hogy nekik is járnak kedvezmények. Sőt úgy emlékszem, hogy náluk korhatár sincsen, vagyis rögtön az igazolástól jár, függetlenül, hogy a gyermek betöltötte-e a 2 évet.

tikktakk 2011.07.01. 03:15:12

koszonom szepen a valaszt,
Kedves Pearl, en vagyok, aki Patty neven vagyok masikon, nem rejtozkodok, csak amikor bejelentkeztem egyik helyre mar reg elfelejtettem a masik helyen a nevemet.

tikktakk 2011.09.09. 23:24:43

@Pearl.79: Egy fontos informacio laktoz intoleranci gyanus embereknek, 5000 FT-ert mar elerheto egy genetikai vizsgalat, postai uton meg lehet rendelni, es egyertelmu erdmenyt ad. A laktozosok weboldalan van fenn az informacio, 2 labor van megemlitve, biztos masok is tudjak orajtuk kivul. Nem kell ehgyomorra vizsgalatra menni, nem kell honapokat varni, postan kikuldik az mintacsomagot, a szaj belso reszerol vett mintabol , amit postan vissza lehet kuldeni nekik, 10 nap alatt megvan az eredmeny. Szerintem ez egy hasznos es fontos informacio, jo lenne terjeszteni valahogy, en az 5 evesemmel kicsit rettegve gondoltam arra, hogy ehgyomorra barmilyen vizsgalatra elmenni, stb.Mi most fogjuk kiprobalni. Remlem a MAK is elfogadja a toluk kapott papirt.
www.genoid.net/magyar/

Pearl.79 2011.09.10. 07:07:07

@tikktakk:
A MÁK ebben az esetben is csak szakorvos (itt gasztroenterológus) által kiállított igazolást fogad el (egy genetikai vizsgálat nem az). De ha megvan az eredmény keresd fel a gasztroenterológusodat és az eredmény alapján biztos kiállítja a papírt a magasabb összegű csp. igényléséhez., mert a MÁK-nak és máshol (OEP) is azt kérik. Ez a bürokrácia:(

dedina81 2011.09.19. 17:07:16

Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy a tejterheléses vizsgálat mit jelent?
A lányomnál IBR módszerrel állapították meg többek között a tejfehérje allergiát. Neki pici kora óta ekcémás a bőre. 2 napi tejmentes időszak után minden nyom nélkül eltűnt.
Ha megvan ez a vizsgálat ezt utána felülvizsgálják valamikor? Mennyi idő múlva?
A lányom most 6 éves. Azt olvastam, hogy 1-3 éves kor között kinőhetik. Ebben a korban is van még rá esély?
Előre is köszönöm a segítséget!

Pearl.79 2011.09.19. 20:12:00

@dedina81:

Itt írok a terheléses tesztről:
mitegyek.blog.hu/2011/05/20/terheleses_tesztek#more2900746
Felülvizsgálatra évente kell menni.
Esélyeket nem szeretnék latolgatni, sem hiú ábrándokat ébreszteni nem akarok, sem letörni nem szeretnélek. :)

tikktakk 2011.10.05. 22:01:58

Most ott tartunk hogy a genetikai teszt pozitiv lett, megis meg akarjak csinalni a terhelest, szinte latatlanba, rogton a terhelesre adtak idopontot a Heim Palba. A laktozerzekenyek honlapjan pedig azt irjak, hogy a genetikai teszt eredmeneyet is el kell fogadniuk ( igaz ha ellenorzott korulmenyek kozott keszult a mnitavetel). Most akkor k a hunyo?

Pearl.79 2011.10.06. 07:03:52

@tikktakk:
Egyik orvos sem fogja elfogadni ezt az otthon készített tesztet. A választ te magad adtad meg "igaz ha ellenőrzött körülmények között készült a mintavétel". Nem személyeskedni akarok, de a te két szép szemedért nem fogják elhinni és csak az alapján kiállítani a papírt. És mint már privátba írtam, a genetikai teszt hajlamot mutat, nem a konkrét betegséget. Az ő kezüket is törvények, szabályok kötik. És a teszt sem úgy kezdődik, hogy igyál és fúj, előbb mindent kikérdeznek. De azért adtak időpontot terhelésre, hogy ha már elmentek és végül kell, akkor ne kelljen újabb időpontot kérni és még egyszer menni. Ember baráti hozzáállás, ne kelljen a szülőnek 2 szabadnapot kivennie.
Végül nem a SOTE-re mentek?

tikktakk 2011.10.06. 17:28:13

@Pearl.79:
Tegnap ota egy kicsit utanajartam a temanak,beszeltem tobb emberrel. Ugy tunik bonyolultabb a dolog egy kicsit. Szoval az dns teszt teljesen okes, annak az eredmenye azt jelenti, hogy neki biztosan van az a fajta laktozerzekenysege, ami 5 eves kor korul kezdodik, tuneteket olyan 10 eves kor korul produkal, de biztosan szepen lassan le fog allni az ilyen enzimtermelo tevekenysege, tehat jobb minel elobb elkezdeni a dietat. Ha ez alapjan allitja ki a szakorvos a papirt, azt lehet hogy nem kell minden evben felulvizsgalni, mivel ez egy nem gyogyithato allapot. VISZONT mivel neki kicsi kora ota hasafjos tunetei vannak, ami most 4 eves kora korul javult, amikor elkezdtuk kivonni az etrendbol a tejtartalmu dolgokat, ez masfajta laktoz vagy tej feherje erzeknysegre IS utalhat mint a genetikai, ezert erdemes kivizsgalni ( csak a genetikainak most meg nem kene tuneteket produkalni) .Tehat ezert akarjak kivizsgalni, terhelni , hogy lassuk mi okozta ezt az allapotot. Ezt a genetikai labor szakrtoje mondta el nekem, igy mar mindjart maskent hangzik. O viszont meg ellenorzott korulmenyekrol meg csak apasagi vizsgalatnal hallott, amikor a birosag keri, laktoztesztnel meg soha senki nem kerte. Gondoltam ez fontos info lehet masoknak is ezert ideirom, a tobbi dolgot privatban majd reszletesen leirom. Szoval a laktozosok honlapjan is le fogom ezt irni a forumban, mert nem egyertelmu ez szerintem sokaknak. Van egy masik anyuka is aki hasonlot kerdezett ott, bennem is ezert merult fel ez a kerdes. Bar meg mindig nem egyertelmu minden, majd a gasztrost kikerdezem alaposan, de kiindulasnak jo ez a velemeny, de mondjuk ezt illene a genetikai eredmeneyen vagy legalabb a honlapon is feltuntetni, kicsit reszletesen leirni.

tikktakk 2011.10.12. 12:00:46

@Pearl.79:
Kedves Pearl, hat sajnos tulestunk a ma reggelen, a vizsgalat pont ugy zajlott, beestunk az ajton, es mar fujt is, a szakorvost egyszer nem lattuk egesz ido alatt. Sajnos az oldat felelig jutottunk el, akkor mar alkezdett oklendezni, az orvos akkor sem jott oda. Sajnos a fiam kicsi kora ota rosszul van minden olyan eteltol, ami ugymond szemcses, oklendezik tole. Hat most is ez tortent. De mindenki csak a vallat vonogatta. Mondtam ha egy kicsit pepesebb valamibe bele lehetne keverni, ami elrejt a szmecsekt, mar reg tullenenk rajta. Nem , semmit se nem. A szakorvos egesz ido alatt oda asem jott. Egy masik orvos, akin keresztul jottunk ide, o nagy nehezen odajott vegul, de o sem tudott segiteni. Ugyhogy ennyi. Ofelolok a genetikai eredmennyel kitorolhetem, amig meg nem issza a gyerek azt a lotyit, addig ok nem tudnak mast tenni.
Ennyit a Heim Palrol.
Most megyek tovabb, maganba, es utom egy kicsit a vasat itt-ott.

Cobold 2011.10.16. 14:24:58

@tikktakk: Esetleg próbáld meg a SOTE I.-t, vagy a SOTE II.-t. Ott kicsit rugalmasabbak... főleg a SOTE II. gasztroenterológián.
Bocsi, hogy csak most reagáltam, de kicsit sűrű időszakunk volt mostanáig...
süti beállítások módosítása