tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
A sárgaborsó főzelék teljesen hasonlóan készül, mint a sárgaborsó leves. Különbségek a fűszerezésben és a sűrítésben vannak.
Hozzávalók:
- 30 dkg sárgaborsó
- fokhagyma és/vagy vöröshagyma
- só
- kicsi pirospaprika
- 2-4 csapott ek. búzaliszt vagy 3-5 ek. rizsliszt a rántáshoz (kevesebb is elég lehet, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy kevés vízzel főzzük)
- olaj
A sárgaborsót előző este jól beáztatom. Én áztatás után szoktam alaposabban válogatni, előtte csak a gyanús szemeket szedem ki. Korán felteszem főni, mert sokáig fő. Ízlés szerint sóval (én csapott teáskanállal szoktam), kevés vízben, fedő alatt, időnként ellenőrizve. Akkor jó, ha szétfőttek a szemek, teljesen krémes az egész. Ha szükséges, pótolom a vizet.
Közben elkészítem a rántást. Tehetek bele vöröshagymát, ezt az elején a liszttel együtt pirítom. A fokhagymát akkor teszem bele, ha a rántás gyakorlatilag kész: zsemleszínű, vagy elkezd kicsit hígulni (sütés közben először besűrűsödik, amikor megduzzadnak a szemcsék, azután vizet veszt, és összeesik). Ha kihűlt, beleteszem a pirospaprikát. Kevés vízzel elkeverem, és a már megfőtt sárgaborsóval elkeverem. Első forrás után készen van.
A csülökpörköltet hasonlóan készítem, mint a csirkepörköltet.
Hozzávalók:
- kisebb csülök húsából kb. 60 dkg felaprítva
- olaj vagy más zsiradék
- vöröshagyma (ízlés szerint sok vagy kevés)
- pirospaprika
- só
- esetleg paradicsom, fehér paprika
A vöröshagymát felaprítom, zsiradékon megpirítom, majd hozzáadom a húst. Ízlés szerint sózom, pirospaprikával elkeverem, majd felöntöm kevés vízzel. Tehetek bele paradicsomot, paprikát is. Figyelem, ha szükséges, pótolom a vizet. Ha megpuhult a hús, készen van. Néha szoktam fűszerezni kevés kakukkfűvel.
Gergő: picinek szerette, most passz
Zsófi: általában szereti
Balázs: nem szereti, de megeszi
Szerintem: 5/5, egyik kedvencem mind a főzelék, mind a csülökpörkölt, minden más pörköltnél jobban szeretem