tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- 25 dkg sárgaborsó
- (1-2 db) sárgarépa, (1db) fehérrépa
- petrezselyemzöld
- esetleg szalonna (kis darab, lehet egy szelet vékony császárszalonna is)
- vöröshagyma és/vagy fokhagyma
- kevés pirospaprika
- 1-2 ek. búzaliszt (gluténtartalmú) vagy 2-3 ek. rizsliszt (gluténmentes) a rántáshoz
- pici olaj a rántáshoz
A sárgaborsót az előző este bő vízben beáztatom. Különben soha nem fő meg. Másnap reggel a beáztatott sárgaborsót több léről alaposan megmosom, kiválogatom (mindig az áztatottat szoktam válogatni, mert szárazon egészséges szemek is tűnhetnek rossznak, és rossz szemek is tűnhetnek jónak). Ezután kevés sóval felteszem főni. Valamikor később a fehérrépát és a sárgarépát megpucolom, felkarikázom, és hozzáteszem a leveshez.
Elkészítem a rántást. A felaprított szalonnát kezdem pirítani, hozzáadom a felaprított vöröshagymát (ha akarok beletenni), majd a lisztet, és rózsaszínűre készítem a rántást. A szalonna miatt az állaga furcsa lesz. A végén hozzáadom a zúzott fokhagymát (ha akarok beletenni). Ha kihűlt, akkor teszem bele a paprikát, hogy ne keseredjen meg. Amikor a sárgaborsó igazán megfőtt, akkor felhígítom a rántást hideg vízzel, és a leveshez öntöm. A végén, mikor összeforrt, teszek bele apróra vágott petrezselyemzöldet.
FONTOS! A sárgaborsó sokáig fő. Akkor főtt meg igazán, amikor a borsószemek teljesen szétestek, gyakorlatilag krémes az egész leves. Akkor az igazi, ha elkezdenek olajos foltok úszni a tetején, de ez alapanyag függő, van olyan sárgaborsó, amelyiknél sose kezdenek el olajos foltok úszni a tetején. Ha bizonytalan vagy, kóstold meg. Szintén sárgaborsó függő, de a fővési idő akár 3-4 óra is lehet. Van, hogy szerencséd van, és kevesebb, de nem érdemes bízni benne.
Gergő: imádja, 3 dl-t megeszik belőle
Zsófi: anya, mindig ilyet főzz
Balázs: nem szereti
Szerintem: 3/5