HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Sárgaborsó leves

2011.05.26. 13:06 Cobold

tejmentes  laktózmentes  szójamentes gluténmentes tojásmentes

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgaborsó
  • (1-2 db) sárgarépa, (1db) fehérrépa
  • petrezselyemzöld
  • esetleg szalonna (kis darab, lehet egy szelet vékony császárszalonna is)
  • vöröshagyma és/vagy fokhagyma
  • kevés pirospaprika
  • 1-2 ek. búzaliszt (gluténtartalmú) vagy 2-3 ek. rizsliszt (gluténmentes) a rántáshoz
  • pici olaj a rántáshoz
Sárgaborsó leves (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, gluténmentes, tojásmentes)

A sárgaborsót az előző este bő vízben beáztatom. Különben soha nem fő meg. Másnap reggel a beáztatott sárgaborsót több léről alaposan megmosom, kiválogatom (mindig az áztatottat szoktam válogatni, mert szárazon egészséges szemek is tűnhetnek rossznak, és rossz szemek is tűnhetnek jónak). Ezután kevés sóval felteszem főni. Valamikor később a fehérrépát és a sárgarépát megpucolom, felkarikázom, és hozzáteszem a leveshez.

Elkészítem a rántást. A felaprított szalonnát kezdem pirítani, hozzáadom a felaprított vöröshagymát (ha akarok beletenni), majd a lisztet, és rózsaszínűre készítem a rántást. A szalonna miatt az állaga furcsa lesz. A végén hozzáadom a zúzott fokhagymát (ha akarok beletenni). Ha kihűlt, akkor teszem bele a paprikát, hogy ne keseredjen meg. Amikor a sárgaborsó igazán megfőtt, akkor felhígítom a rántást hideg vízzel, és a leveshez öntöm. A végén, mikor összeforrt, teszek bele apróra vágott petrezselyemzöldet.

FONTOS! A sárgaborsó sokáig fő. Akkor főtt meg igazán, amikor a borsószemek teljesen szétestek, gyakorlatilag krémes az egész leves. Akkor az igazi, ha elkezdenek olajos foltok úszni a tetején, de ez alapanyag függő, van olyan sárgaborsó, amelyiknél sose kezdenek el olajos foltok úszni a tetején. Ha bizonytalan vagy, kóstold meg. Szintén sárgaborsó függő, de a fővési idő akár 3-4 óra is lehet. Van, hogy szerencséd van, és kevesebb, de nem érdemes bízni benne.

Gergő: imádja, 3 dl-t megeszik belőle

Zsófi: anya, mindig ilyet főzz

Balázs: nem szereti

Szerintem: 3/5

3 komment

Címkék: leves recept gluténmentes egyszerű laktózmentes tejmentes tojásmentes időigényes szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr362792287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2011.05.26. 21:46:22

Szerintem is meg kell főzni rendesen a hüvelyeseket. A sárgaborsót meg különösen. De mondjuk két óra alatt meg szokott puhulni. Lehet, hogy kemény a víz Nálatok? Nem tudom, mi lehet ennek az ellenszere, némely szakácskönyv szódabikarbónát ajánl. Én megérzem az ízét az ételben. És azt sem írják, hogy mennyi kell belőle.
Vicces, hogy a sárgaborsó mennyi vizet képes megkötni, ami megmarad, jól besűrűsödik.

Cobold 2011.05.27. 07:20:05

Igen, van, hogy nekem is kész 2 óra alatt, de jártam már pórul úgy, hogy ezzel a fővési idővel kalkuláltam, és még kemény volt. Azóta úgy vagy vele, ha előbb elkészül, akkor jó, de legyen felrakva időben.

Cobold 2012.02.16. 10:03:00

Lehetséges fűszerek:
sáfrány, koriander, őrölt kömény, római kömény, őrölt babérlevél, bors, szerecsendió
süti beállítások módosítása