tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Ugyanúgy készül, mint a paradicsomos húsgombóc. Ezúttal azonban teljesen elhagyható a tojás, hiszen a paprika össze fogja tartani a húst és a rizst. Tehát a recept:
Hozzávalók:
- 40 dkg darált hús
- 1 dl rizs
- 1 tojás (elhagyható)
- vöröshagyma (kis fej, vagy egy nagyobb fej kisebb része)
- 6-8 közepes fehér paprika vagy lecsónak való paprika
- 1 l 100%-os paradicsomlé
- fűszerek: só, bors, esetleg oregano, bazsalikom
- sűrítéshez rizsliszt, burgonyakeményítő, ha gluténérzékenység nincsen, akkor búzaliszt
- kristálycukor
A rizst beáztatom, félpuhára főzöm kevés sóval. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Összekeverem a rizst a darált hússal és a hagymával. Sót, borsot teszek bele, esetleg oregano-t és bazsalikomot. 1 tojást is teszek bele. Elhagyható, vagy helyettesíthető tojáspótló porral. A kicsumázott, kimagozott paprikákat megtöltöm a töltelékkel, és egy fazékba helyezem szépen sorban. Ha kimarad töltelék, mellé teszem gombóc formában.
Felöntöm vízzel, és teszek bele egy csipet sót. Annyi víz kell, hogy ellepje a paprikákat. Ha a víz főzés közben fogy, paradicsomlével öntöm fel.
Miközben fő, elkészítem a rántást. Ha búzaliszttel készítem, 2,5 ek liszt kell, ha rizsliszttel, akkor a másfélszerese kb., de finomabb, ha a többletet burgonyakeményítővel pótolom meg. (Kicsit zselésebb lesz az állaga, de finomabb.) A rántásban a liszt először megduzzad, majd elkezd összeesni, ekkor veszem le a tűzről Hozzáadok ízlés szerint 1-3 ek kristálycukrot, ami lehűti a rántást, és enyhén karamellizálódik. Felöntöm paradicsomlével kevergetés közben, és felmelegítem. Az oreganot, bazsalikomot a paradicsomhoz adom hozzá, ha szeretnék bele tenni. A paradicsomszószt a húsgombócokra öntöm, ha a gombócok megfőttek. Összeforralom, és kész. Lehet hozzá főtt burgonyát adni, én köménnyel és kevés sóval szoktam főzni.
Zsófi, Balázs: szereti, de meghámozzák, a paprika nem kell
Gergő: ki nem állhatja
Szerintem: egyik nagy kedvencem, 5/5
Megjegyzés: szerintem a búzalisztes finomabb, mint a gluténmentes