HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Rólunk

2011.08.25. 12:00 Cobold

Úgy gondoljuk, hogy az oldal indulása óta eltelt idő indokolttá teszi, hogy kicsit írjunk magunkról, miért is csináljuk ezt. Fogadjátok szeretettel ezt a kis bemutatkozást.

Pearl.79

Kisfiamnál, Bencénél 4 hónapos kora körül merült fel, hogy valamire allergiás - ekkor még csak szopott - erősen ekcémás volt, állandóan ment a hasa és náthás tüneteket mutatott. Első gyanúsított a csokoládé/kakaó volt,de mivel ennek elhagyása nem hozott eredményt és mivel az unokatesó, Zsófi tejfehérje allergiás volt, ezért a tejre gondolt gyerekorvosunk. 6 hónap tejmentes diéta mindkettőnknél. Ezután kerestük fel a gasztroenterológiát, ahol terheléses teszttel igazolást nyert a gyanú. A tünetek enyhültek, de nem szüntek meg.

Egy alkalommal szójajoghurttal készítettem krumpli főzeléket - eredménye extra erős hasmenés, felsőlégúti fertőzésre hajazó tünetek és fellángoló ekcéma. Ezennel megvolt a kettes számú gyanúsított. Ezután a szója is tiltólistára került. Ha valaki megpróbál tejfehérje mentes és szója mentes ételeket vásárolni, rájön, hogy kis hazánkban erre nincs felkészülve az élelmiszeripar. Idén nyáron - 1 év diéta után - megtörtént a szója terhelés is, a szója allergia igazolódott.

Sajnos nincs vége az allergiák sorának, mert a tünetek még mindig csak enyhültek, de nem szüntek meg teljesen. Saját tapasztalat azt mutatta, hogy a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) is ugyan olyan tüneteket okoznak, mint a szója. Keresztallergiára gondolt az orvosunk. December óta ezeket is mellőzük.

Július vége óta visszavezettem a zöldborsót kisfiam étrendjébe - egyenlőre Bence tünetmentes:).

Zsófi, Bence, Gergő

Tökfőzelék sült dagadóval (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, gluténmentes, tojásmentes)

Cobold

Kislányom 11 hónapos korában derült ki, hogy tejfehérje allergiás. Ettől kezdve mindketten tejfehérje mentes diétára kerültünk, én a szoptatás befejezéséig, ő pedig 2,5 éves koráig, ekkora nőtte ki. Számomra a háztartás vezetése mindig is komoly feladat volt, teljesen kívül esett az érdeklődési körömön (tudom, mindenkinek, de aki ismer, az érti, mire gondolok...). A főzés volt az egyetlen, ami kicsit is érdekelt, és innentől kezdve nem is volt más választásom. Kifőzdék és más ebédhordós megoldások ilyenkor szóba sem jöhetnek, az állandó hidegkonyha pedig nem csak unalmas, de szinte nagyobb probléma, mint a főzés (mit vehet meg egyáltalán egy allergiás?). De legalább volt gyakorlási lehetőségem az igazi kihívás előtt. 

Az igazi kihívás Gergő volt, a folyamatosan vöröslő, ekcémás bőre miatt. Az orvos javaslatára kerültem minden mentes diétára (tejszója, glutén, tojás, olajos magvak, citrusfélék, hal) a szoptatás idejére. Ilyen esetben még tápszert választani sem lett volna egyszerű feladat. Nagyon nagy segítség lett volna egy ilyen oldal, amit most írunk. Nem találtam semmit, csak sütirecepteket. Ezt az oldalt elsősorban a magam kedvéért kezdtem írni, és vontam be Pearl-t is. Használjuk mindketten, olyanra készítettük, ahogy nekünk praktikus. Az mindössze extra, hogy mindezt a neten is elérhetővé tettük, hátha mások kisebbet szívnak, ha hasonló helyzetbe kerülnek. 

Gergőnél minden eddigi vizsgálat negatív volt, máig nem tudjuk, van-e allergiája, vagy csak gyenge az immunrendszere, fejletlen az emésztőszervrendszere, érzékeny a bőre. Zsófiról azóta kiderült, hogy allergiás a (török)mogyoróra és a Na-benzoátra.

Mivel a tartalomjegyzékhez sajnos blogmotor támogatás nincsen, ezért nem automatikusan frissül, hanem néhány hetente-havonta.

2 komment

Címkék: allergia diéta baba mogyoró elbeszélés ekcéma kiütés tejmentes vörös bőr szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes nabenzoat mogyoró allergia

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr383135405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirosalma 2012.05.27. 16:49:01

Köszi az oldalt! :)
Remélem, kevesebbet szívok. :)

Azt hiszem az életem megkönnyítendő, menüt csinálok a tejmentes receptjeitekből, és aszerint főzök.
Ami kicsit nehéz, hogy a kislányom (lassan 3 éves) nem akarom tejmentes diétára fogni, meg a férjem se mindenképp, ezért néha kétfelé főzök.:(

És gyönyörű gyerkőceitek vannak!

Cobold 2012.05.28. 23:02:53

Köszönjük :)

Sok sikert a főzéshez, és örömmel vesszük, ha megosztod a heti menüket.
süti beállítások módosítása