HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Terheléses tesztek

2011.05.20. 11:04 Pearl.79

tejmentes  laktózmentes 

Laktóz és tejfehérje terhelés

A kisfiam halmozottan táplálékallergiás. Most voltunk laktóz és tejfehérje terhelésen. Gondoltam leírom tapasztalataimat, mert egyre több gyerek küzd hasonló problémával és a szülők nem tudják, hogy mivel jár egy-egy terheléses vizsgálat, ha először mennek.

Röviden tömören beetetés, majd várni kell, hogy mi történik.

Laktóz terhelés, H2 kilégzéses teszt

Ez egy ambuláns vizsgálat. Reggel és éhgyomorra kell menni. A vizsgálat egész ideje alatt nem lehet enni és inni is csak pár korty vizet.

Érkezés után fújni kell. Megmérik, hogy alapállapotban mennyi hidrogént tartalmaz a páciens által kilégzett levegő. Majd meg kell inni a laktóz oldatot. Itt a SOTE II. számú Gyermekklinikán limonádészerűen készítik el, hogy jobban csússzon. Ezután 3-szor kell 15 percenként fújni, majd 3-szor 30 percenként. Minden alkalommal mérik a kilégzett levegő hidrogén tartalmát. Az a jó ha nincs hidrogénszint változás az alaphoz mérten. Ez azonnal eredményt mutat, utolsó fújás után lehet enni.

Ha kicsi gyerekkel mész, érdemes otthon gyakorolni a kifújást, hogy nehogy emiatt bukjon meg a dolog. Jó gyakorló eszközök: buborékfújó, papírtrombita, pitypang bóbitája, merészebbeknek gyufa, gyertya.

Tejfehérje terhelés

Ez hivatalosan kórházi tartózkodással történik, az alacsony ágyszám miatt csak az első nap kellett bent tartózkodni. Reggel kell menni, de reggelizhettek otthon és napközben is lehet enni, inni, tejmentes ebédet is kaptunk.

Megmérik a gyereket, mert ez alapján kapja a tejet. Ahány kilogramm, annyi ml tejet kap első körben. Egy óra szünet, majd a tej kétszerese a következő adag, újabb óra szünet következik, majd a tejadag négyszeresét kell elfogyasztani. Ezután még egy órát kell várni, utána beszéltünk a doktornővel, mint tapasztaltam és hogyan tovább otthon.

A gyerekek általában megisszák a tejet. De ha tudod a gyerekedről, hogy nem issza meg, kérdezz rá, hogy készülhetsz-e valami mással. Mivel Bence az előző terhelésen sugárban hányta vissza -beterítve a nővérkét és saját magát-, úgy egyeztünk meg a doktornővel, hogy főzök itthon pudingot, tejbegrízt 1-1 dl tejjel. Olyan pohárban vittük, amelyen volt ml beosztás, így tudtuk, mennyit etettem meg vele.

Az első napot azért kell bent tölteni, hogy lássák nem okoz-e anafilaxiás sokkot.

Ezután otthon kellett napi 1 dl tejet adnom. Ha tünetmentes, akkor egy hétig folytatni kell, majd visszavinni székletmintát elemzésre.

Ha szerencséd van nem találnak benne emésztetlen tejfehérjét és szép fokozatosan bevezetheted a tejet a gyereknek.

Mi még nem jutottunk el eddig. Kétszer voltunk, mind a kétszer a második napon le kellett állnunk. Újabb év szigorú tejmentes diéta lett előirányozva.

Egyéb allergének tesztelése

A gasztroenterológián nem csak erre a két dologra tesztelnek terheléssel. Nagyon sok más élelmiszerre is, mint pl. a szója. Az enzim hiányos cukorlebontásos tesztek (pl. fruktóz) mind úgy zajlanak, mint a laktóznál. A többinél általában a beetetéses módszert alkalmazzák.

 

Eredeti cikk: Bezzeganya

Szólj hozzá!

Címkék: allergia diéta elbeszélés laktózmentes tejmentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr602900746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása