tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Összetevők:
- 1-3 csomag fagyasztott meggy, vagy 1 kg friss megy kimagozva. Lehet meggybefőttből is, de nálunk például a lányom a nátrium-benzoátra reagál kiütésekkel.
- Főtt leveshús, például pulykahúslevesből
Sűrítőanyag rizsliszt, burgonyakeményítő, habaráshoz rizstej (esetleg kókusztej) vagy tápszer (pl. Milupa Pepti Plus 2 - laktóztartalmú, Sinlac)
A meggyet kis cukorral (1 ek) puhára főzöm. Majd behabarom 1 ek kristálycukrot 2 ek rizsliszttel és/vagy burgonyakeményítővel elkeverek, rizstej segítségével habarást készítek. Rizstej, rizsliszt helyett zabtej, zabliszt, búzaliszt használható, de gluténtartalmú. (Szerintem rizsliszt+zabtej kombó a legfinomabb). A rizstej általában szójalecitint tartalmaz emulgeálószernek. A gasztroenterológusunk szerint a szójaallergiások ettől még fogyaszthatják, mert nem a lecitin az allergén, a gyakorlatban erős allergia esetén gondot okozhat (nem tudják tökéletesen izolálni). A zabtej általában nem tartalmaz szójalecitint, viszont gluténtartalmú. A sűrítőanyagok és a tejpótlékok segítségével laktózmentes verzió is készíthető, én erre nem ügyeltem.
Zsófi: ez a kedvencem
Szerintem: 5/5
Megjegyzés: A család nem diétán lévő tagjai is jobban szeretik a gyümölcsszószok diétás verzióját nálunk.