tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók (4 személyre):
- friss zöldbab (60-70 dkg), vagy egy üveg konzerv zöldbab vagy 50 dkg fagyasztott zöldbab
- fokhagyma
- só
- pirospaprika
- rizsliszt (2 ek) vagy búzaliszt (1-1,5 ek - gluténtartalmú)
- olaj
- petrezselyemzöld
- esetleg sárgarépa, petrezselyemgyökér
A friss zöldbab végeit le kell vágni, majd kb. 2 cm-s darabokra fel kell vágni. Ezután megmossuk. Ezután feltesszük főni sós vízben. Ha akarom zöldségelni, akkor a megtisztított, apróra vágott sárgarépát, fehérrépát most lehet hozzátenni. Ha fagyasztott babot választunk, akkor a bab tisztítása szükségtelen. Konzervbab esetén pedig a főzési idő is lerövidül.
Fokhagymás rántást készítek rizsliszt vagy búzaliszt segítségével. Tapasztalataim szerint a hüvelyesek nagyon finomak rizsliszttel. Kevés zsiradékon pirítom meg a lisztet, világos rántást készítek. A rizsliszt először megduzzad, akkor van készen, ha elkezd összeesni. A végén teszem bele a zúzott fokhagymát. Ha a rántás hűlt egy kicsit, hozzáadom a pirospaprikát, majd keverés közben felengedem vízzel, és a simára kavarva adom a leveshez. Felforralom, a végén hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Lehet tejfölt adni hozzá, ha tejfehérje allergia nem áll fenn.
Zsófi, Balázs: megeszi
Gergő: turmixolva szereti, amúgy darabosan nem
Szerintem: 4/5