tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Az úgy kezdődött. hogy elővettük a Horváth Ilona féle szakácskönyvet, elolvastuk, mit ír, hogyan kell, azután elraktuk a könyvet, mert sem az alapanyagok, sem az időparaméterek nem voltak megfelelőek.
Hozzávalók:
- hús (marha (felsál, lábszár, comb, bélszín, hátszín vagy fehérpecsenye) vagy sertés (comb, karaj) vagy csirkemell vagy pulykamell) 60-80 dkg, szeletelve
- fél kg sárgarépa (több is lehet)
- negyed kg fehérrépa (több is lehet)
- vöröshagyma
- ecet
- mustár
- 1-2 ek. cukor
- só
- bors
- liszt vagy burgonya vagy rizsliszt
- tejföl, ha tejfehérje allergia esete nem áll fenn
A zsemlegombóchoz (NEM glutén és tojásmentes):
- zsemle (2-3 db)
- 1 tojás (vagy tojáspótló por megfelelő mennyiségben, én a Loprofin márkát arjánlom)
- 2 dl tej, ha tejfehérje allergia esete nem áll fenn, mi rizstejet használtunk (abban szójalecitin van)
- olaj (2-3 ek.)
- 1-2 reszelt főtt burgonya
- 25 dkg liszt
A vadas
Mi nem pácoltuk be a húst (marhahúst használtunk, de anyósom sertéshúst vagy baromfit szokott), hanem levest főztünk belőle. A főtt húst forgattuk meg forró zsiradékban, és sütöttük egy kicsit. A marhahúst esetenként tejfehérje allergiás személyek nem ehetik, nálunk ez nem jelentett gondot. Gergő nem ebből evett.
A zöldségeket megtisztítottuk, felkarikáztuk, a vöröshagymát felaprítottuk. Az olajon enyhén dinsztelt hagymához adtuk a zöldséget, kevés húslevesben, sóval, borssal feltettük főni. Nem főztük szét, mikor épp megfőtt, 1 ek. liszttel sűrítettük, és karamellizált cukrot adtunk hozzá. A liszt lehet másfél ek rizsliszt is, vagy egészen elhagyható, ha az ember a zöldségek közé becsempész 1-2 burgonyát. Ekkor a szósz gluténmentes lesz. És így is finom. Ha összeforrt, levettük a tűzről, és összeturmixoltuk. Mustárral ecettel ízesítettük. Itt lehet bele tejfölt kavarni, ha tejfehérje allergia nem áll fenn. Lehet próbálkozni rizstejszínnel, zabtejszínnel, mi nem tettük.
A zsemlegombóc
Nem lesz gluténmentes, de attól még a vadas az, mert lehet tálalni tésztával (amiből lehet kapni gluténmenteset is). Sőt, ismerek olyat, aki rizzsel szereti. Talán lehet burgonyával is, de nekem az nem vonzó. A zsemlegombóc tartalmaz tojást is, tejet is alapjáraton, de az helyettesíthető tojáspótló porral, illetve tápszerrel, rizstejjel is.
A zsemlegombóchoz a zsemlét apróra kockáztuk, és kevés olajon megpirítottuk. Mikor szépen megpirult félretettük. A liszttel, a tojással és a tejjel (vagy rizstejjel), a reszelt főtt burgonyával galuskatésztát készítettünk. Ezután belekevertük a zsömlét. Az arányok fontosak, különben megázik vagy kemény lesz. Kb. galuskatészta szerű kell legyen. Kicsit állni hagytam, majd amikor már megszívta magát a zsemle, gombócokat formáltam belőlük, és forró sós vízben kifőztem. Félbevágott gombóccal ellenőriztem, hogy megfőtt-e.
Szerintem: 5/5, a többiek a szagát sem állhatják