tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Limaránál olvastam az édeskömény krémlevesről. De tudtam, hogy ezt a receptet mi nem tudjuk tartani (pl. a tejszín miatt, továbbá, mert paszternákot sem tudunk beszerezni). Érdekelt, mit tudunk mi kihozni belőle, de ehhez szükség lett volna édesköményre. Nnaigen.
Budapesten még a Fehérvári úti nagypiacon sem kaptam, csak valami meglehetősen barna darab díszelgett az egyik standon. De azután a zöldségek hazájában, Szentesen, végre sikerült beszerezni.
Hozzávalók:
- 2 db édeskömény
- 1-2 db sárgarépa (Gergő miatt, aki imádja)
- 1 fehérrépa
- 1 szem burgonya
- rizsliszt
- húslé
- só, bors
- hagyma
- esetleg tápszer (pl. tejfehérje allergia esetén Milupa Pepti Plus 2, vagy amit az orvosotok javasol főzésre)
A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpirítom. Hozzáadom a zöldségeket, felöntöm húslével, szükség esetén vizet is adok hozzá. Sózom, borsozom. Mikor már kezdenek puhulni a zöldségek, egy ek rizslisztet egy ek tápszerrel (ez utóbbi elhagyható) elkeverek. Vízzel habarást készítek belőle, majd a leveshez öntöm. (A rizsliszttel a tejszínt helyettesítem, de talán érdemes kipróbálni szójatejszínnel, rizstejszínnel, zabtejszínnel, kinek mi illik a diétájába.) Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel elkeverem. Kész.
A leves édeskés ízű lett. Nekem ez bejön, de aki nem számít rá, azt meglepheti. Valószínűleg nem véletlen az édeskömény neve :) és a sárgarépa is édesít rajta.
Gergő: gyakorlatilag nem volt éhes, mikor kínáltam (ebédnyi főzeléken volt túl), mégis evett több, mint egy dl-t. Ha hozzájutok édesköményhez, miatta biztos fogok még főzni.
Szerintem: 4/5