tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- 2-5 db burgonya (mérettől függően, én kb. egy-másfél liter levest szoktam főzni)
- esetleg 1 db kis sárgarépa (én szoktam beletenni)
- fokhagyma
- rizsliszt vagy búzaliszt
- só, pirospaprika, friss petrezselyemzöld
- olaj
A burgonyát, sárgarépát meghámozom, a burgonyát összekockázom, a sárgarépát felkarikázom. Ha van levesbe való csont (pl. csirkemellcsont), lehet bele tenni, finomabb lesz. Kevés sóval ízesítem, annyi vízzel puhára főzöm, ami ellepi. Közben világos rántást készítek, ha gluténmenteset szeretnék, akkor rizslisztből. A burgonyaleveshez jól áll a rizsliszt. A rántásba a végén fokhagymát teszek (összeaprítva, vagy fokhagymaprésen átpréselve). Ha lehűlt a rántás, beleteszem ízlés szerint a pirospaprikát. Ha a zöldségek megpuhultak, berántom a levest, felforralom, esetleg a végén apróra vágott petrezselyemzöldet teszek bele.
Zsófi: szereti, de ő kér bele tejfölt
Balázs: megeszi
Gergő: nem szereti, de azért meg szoktam kínálni. Összeturmixolom, vagy villával összetöröm neki.
Szerintem: 3/5
Megjegyzés: a leves minősége elsősorban a belekerülő burgonyától függ. Ha finom a főznivaló burgonya, finom lesz a leves. Sajnos a zöldségeseknél kapható felhozatalból kell főznünk, nem szavatolható, mit sikerül beszerezni. Aki tejföllel szereti, de tejmentesen kell (időlegesen vagy véglegesen) étkeznie, próbálkozhat tápszerrel, elrontani nem fogja, de nem lesz jobb.