tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Régen, gyerekkoromban, rendszeresen sütöttünk szalonnát otthon, a kertben. Már akkor is kombináltuk, húst, hagymát, paradicsomot, paprikát is húztunk a nyársra, később pedig volt, hogy alufóliába is becsomagoltuk. Azután kigondolta valaki, hogy mi lenne, ha kihagynánk a nyársat? Maradt az alufólia. (Ez remekül abszolválható sütőben is, nem csak szabadtéri tűzön.)
Hozzávalók (6-8 személyre)
- szalonna (sós) 40-50 dkg (amilyet szalonnasütéshez vennél)
- sütni való hús pl. sertéscomb, sertés lapocka 60-70 dkg
- 1-2 fej vöröshagyma vagy lila hagyma
- fél kg paradicsom
- 2-5 paprika paprika
- fél-egy kg burgonya
Mindent előre felkockázunk. Azután jön a batyukészítés: kiterített alufóliára teszünk minden alapanyagból valamennyit a fóliára. Érzékenyebb gyomrúak kihagyhatják a hagymát, paprikát. Plusz fűszer, só nem szükséges. Összecsomagoljuk, és biztonsági óvintézkedésnek (szét ne essen a batyu, ki ne jöjjön a tartalma), körbetekerjük egy másik alufóliával is. Ekkor lehet rátenni a már csak parázsló tűzre. (Esőnap esetén, vagy kert híján berakhatjuk a sütőbe.) Sütjük valameddig (20-30 perc), majd egy batyut kibontunk, megnézzük, megsült-e. Ha nem, vicces, ahogy a forró ételt visszacsomagoljuk, esetleg újabb alufóliát felhasználva.
A végén mindenki magáévá tehet egy batyut, vagy azt is lehet, hogy összeöntjük, és mindenki vesz magának, amennyit szeretne.
Gergő, Zsófi: szeretik a batyuzás, a tüzeskedés hangulatát, és ilyenkor a gyerekek jobban is esznek.
Balázs: Kifejezetten szereti
Szerintem: 3/5, de a sütögetés jó móka