tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Ugyanúgy készül, mint a meggyszósz, csak hígabbra főzöm.
Összetevők:
- 1-3 csomag fagyasztott meggy, vagy 1/2-1 kg friss megy kimagozva. Lehet meggybefőttből is, de nálunk például a lányom a nátrium-benzoátra reagál kiütésekkel.
- sűrítőanyagnak rizsliszt, Sinlac, esetleg zabliszt vagy búzaliszt (gluténtartalmúak)
- rizstej, vagy rizstejszín, vagy zabtej, zabtejszín (gluténtartalmúak), ha nem okoz gondot, akkor szójatej, szójatejszín, de legbiztonságosabb a gyógytápszer (esetünkben Milupa Pepti Plus 2, ez laktóztartalmú, vagy Sinlac)
A meggyet kis cukorral (1-3 ek) puhára főzöm. Majd behabarom 1 ek kristálycukrot 2 ek rizsliszttel és/vagy más sűrítőanyaggal, esetleg egy kis Sinlaccal vagy Milupa Pepti Plus 2 tápszerrel (laktóztartalmú) elkeverek, rizstej segítségével habarást készítek. Rizstej, rizsliszt helyett zabtej, zabliszt, búzaliszt használható, de gluténtartalmú. (Szerintem rizsliszt+zabtej kombó a legfinomabb). A rizstej általában szójalecitint tartalmaz emulgeálószernek. A gasztroenterológusunk szerint a szójaallergiások ettől még fogyaszthatják, mert nem a lecitin az allergén, a gyakorlatban erős allergia esetén gondot okozhat (nem tudják tökéletesen izolálni). A zabtej általában nem tartalmaz szójalecitint, viszont gluténtartalmú. A sűrítőanyagok és a tejpótlékok segítségével laktózmentes verzió is készíthető, én erre nem ügyeltem. Tápszer eseten a habarás csak simán vízzel is elkészíthető.
Zsófi: nagyon szereti
Szerintem: 5/5