tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes
Hozzávalók:
- 40 dkg darált hús
- 1 dl rizs
- 1 tojás (elhagyható, de akkor szét fog főni a gombóc)
- vöröshagyma (kis fej, vagy egy nagyobb fej kisebb része)
- 1 l 100%-os paradicsomlé
- fűszerek: só, bors, esetleg oregano, bazsalikom
- sűrítéshez rizsliszt, burgonyakeményítő, ha gluténérzékenység nincsen, akkor búzaliszt
- kristálycukor
A rizst beáztatom, félpuhára főzöm kevés sóval. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Összekeverem a rizst a darált hússal és a hagymával. Sót, borsot teszek bele, esetleg oregano-t és bazsalikomot. 1 tojást is teszek bele. Elhagyható, vagy helyettesíthető tojáspótló porral, de akkor valószínűleg szétfőnek a gombócok. Kevés vizet teszek fel melegedni egy csipet sóval. Ebbe formázom a húsgombócokat. Annyi víz kell, hogy ellepje a gombócokat. Ha a víz főzés közben fogy, paradicsomlével öntöm fel. Miközben fő, elkészítem a rántást. Ha búzaliszttel készítem, 2,5 ek liszt kell, ha rizsliszttel, akkor a másfélszerese kb., de finomabb, ha a többletet burgonyakeményítővel pótolom meg. (Kicsit zselésebb lesz az állaga, de finomabb.) A rántásban a liszt először megduzzad, majd elkezd összeesni, ekkor veszem le a tűzről Hozzáadok ízlés szerint 1-3 ek kristálycukrot, ami lehűti a rántást, és enyhén karamellizálódik. Felöntöm paradicsomlével kevergetés közben, és felmelegítem. A paradicsomszószt a húsgombócokra öntöm, ha a gombócok megfőttek. Összeforralom, és kész. Lehet hozzá főtt burgonyát adni, én köménnyel és kevés sóval szoktam főzni.
Zsófi: A gluténmentes verziót is megeszi, de az igazi kedvence a hagyományos búzalisztes. Igaza van, más az íze.
Balázs: Szereti
Szerintem: 5/5
Megjegyzés: A sűrítésnél én általában rizsliszttel váltom ki a búzalisztet. A burgonyakeményítő önmagában macerás, rizsliszttel keverve jól használható. Akkor is használom, mindkettőt, ha épp senkinek nem kell diétáznia. De a paradicsomszószhoz, paradicsomleveshez a rizsliszt igazából nem áll jól, ha teheted, használj búzalisztet.