tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- csülök (kisebb csülök mehet egészben, nagyobb csülöknek elég a csontja, kevés hússal és zsírral
- bab, száraz vagy fejtett, (hogy mennyi, az függ attól, hogy milyen bab, és hogy mennyit szeretnél főzni, kb. 20-25 dkg négy személyre)
- sárgarépa 2-5 db
- petrezselyemgyökér 1-2 db
- rántáshoz búzaliszt vagy rizsliszt
- fokhagyma
- pirospaprika
- petrezselyemzöld
A szárazbabot beáztatom, a fejtett friss babot nem kell. A csülköt a zöldségekkel, sóval felteszem főni korán reggel, mert sokáig fő. A babot ráér kicsit később. Először vízzel forralom fel a babot, majd pár perc forrás után leszűröm, így kevésbé puffaszt. Utána a csülök főzőlevével lepem el a babot, ebben főzöm tovább. Az elfővő levet mindig pótolom. Rántás készítek, búzalisztből vagy rizslisztből (gluténmentes). A hüvelyeseknek szerintem kifejezetten jól áll a rizsliszt. Fokhagymát is teszek a rántásba a végén. (Ha fejtett babból készítem, akkor vöröshagymás rántást készítek, a hagymát picit előbb rakom bele, mint a lisztet.) Mikor a rántás már nem forró, pirospaprikát teszek bele ízlés szerint. Ha a bab megpuhult, berántom a levest. Teszek bele petrezselyemzöldet is.
Tálaláskor a főtt zöldséget és a főtt húst is az asztalra teszem, aki kér, tehet a levesébe. Aki megengedheti magának a tejfehérjét, tehet bele tejfölt.
Gergő: rengeteget képes megenni belőle
Zsófi: nem szereti a babot újabban, régen imádta
Szerintem: 5/5