tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- 30-60 dkg darált hús (baromfi vagy sertés)
- 1-1,5 dl rizs
- kicsi vöröshagyma
- só, bors
- 1 tojás (elhagyható, vagy helyettesíthető tojáspótlóporral)
- 1-2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- esetleg zeller
- petrezselyemzöld
- zöldborsó (20-40 dkg fagyasztott, vagy ennek megfelelő friss)
- esetleg húslé
A húsgombócot teljesen hasonlóan készítem el, mint paradicsomos húsgombóc esetében. Tehát a rizst beáztatom, félpuhára főzöm kevés sóval. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Összekeverem a rizst a darált hússal és a hagymával. Sóval, borssal fűszerezem. 1 tojást is teszek bele. Elhagyható, vagy helyettesíthető tojáspótló porral, de akkor valószínűleg szétfőnek a gombócok.
A zöldségeket megtisztítom, felkarikázom. Kevés vízzel, sóval felteszem párolni (a zöldborsót is). Mikor kezd puhulni, beleformázom a húsgombócokat. Ezután felöntöm vízzel vagy húslével. Ha van húslé, akkor a gombócokat levesbetétként is felfoghatom, arányában több lehet benne a rizs. Ha jobban szeretem húsosan, kevesebb rizst és több darált húst tehetek bele.
Balázs: nem szereti
Zsófi: van, hogy sokat eszik belőle, van, hogy nem ízlik neki
Gergő: szereti (turmixolva)
Szerintem: 4/5