HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Tojás allergia

2011.09.29. 13:55 Pearl.79

tojásmentes

Tojás-érzékenység

Magyarországon nagyjából a lakosság 1%-a allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére.

Nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében létrejövő, múló tünetekkel lép fel, majd megszűnik. Ilyenkor a tojás egyszeri nagy mennyiségű fogyasztása okozza a tüneteket a szervezet túlzott fehérjeterhelése következtében.

A tojásallergia tünete a többi ételallergiához hasonlóan lehet bőrkiütés, felső légúti panaszok, állandósult köhögés, asztma, de felléphet egészen súlyos allergiás reakció is. Míg a tejfehérje-allergia, ha kisgyermeknél alakul ki, általában a diétával gyógyítható, és viszonylag rövidebb idő – egy-két év – alatt a gyerekek többsége ki is növi, a tojásallergia általában sokkal lassabban múlik el, illetve az esetek nagy részében egész életen át kíséri a beteget. Előfordulhat, hogy a tojássárgája vagy a főtt, esetleg sült tojás nem okoz panaszt, ezt azonban csak orvosi utasításra és ellenőrzés mellett szabad kipróbálni.

A tojásallergia okai, diagnózisa

A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik.

Ritkán erős allergia esetén az anyatejes táplálás során is megfigyelhető az anyai tojásfogyasztással összefüggő bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok megjelenése. Tojásallergia ritkábban a későbbi életkorban is előfordulhat, illetve kialakulhat. Minél fiatalabb korban diagnosztizálják a tojásfehérje-érzékenységet annál nagyobb az esélye, hogy a diéta szigorú, hosszú távú (minimum fél vagy 1 év) betartását követően teljes gyógyulás érhető el.

A tojás, 6 különböző allergént tartalmaz (ovalbumin, ovoglobulin, ovomukoid, ovovitelin, konalbumin, lizozim). A tojás sárgája és a fehérje egyaránt allergén tulajdonságot mutat, amelyekkel szembeni érzékenység csecsemő és gyermekkorban gyakoribb, de felnőtt korban is előfordulhat. A diétát szigorúan betartva ezek a tünetek megszűnnek. Szükség esetén vérvizsgálatra is sor kerül, amely során a vérből immunológiai faktorok meghatározása történik.

Az tojásfehérje-érzékenység megelőzése érdekében, különösen, ha a családban már előfordult fehérje-érzékenység, a csecsemő tojássárgáját 9 hónapos, tojásfehérjét 1 éves kora előtt ne kapjon!

Tojásallergia keresztallergia

A tojásallergiások esetében is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén.

A tojás esetében ritkán keresztallergiát okozhat a csirkehús, illetve bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla is. A tyúktojásra allergiás személyek esetenként fürj- és pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt.

Fontos tudni, hogy bizonyos oltóanyagok, például a 15 hónapos korban kötelezően beadandó MMR oltás is komoly tüneteket okozhat, mert az oltóanyagot csirkeembrióban állítják elő, illetve a lizozim tartalmú szemcseppek is veszélyesek lehetnek.

Ötletek a tojás pótlására

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy miután a tyúktojás fehérje-összetétele meglehetősen hasonló a többi szárnyaséval, ezért nem helyettesíthetjük más tojással, mivel minden valószínűség szerint az is allergiás reakciót fog kiváltani.

A tojásmentes diéta viszonylag egyszerűen megoldható, hiszen a gyakorlatban csak a tészták és a sütemények fogyasztásával kell vigyázni. Tojásmentes tésztát már lehet kapni speciális üzletekben, ahol például lisztérzékenyek számára készült élelmiszereket is árulnak, de egyre több nagy élelmiszer-áruház is tart ilyen készítményeket. Kapható már kémiai úton előállított „tojáspor” vagy „tojáspótló por” (ez természetesen nem tartalmaz tojást), amelyet a süteménytésztához keverve remekül lehet használni. Házilag elkészíthetünk így gyakorlatilag bármilyen süteményt, de akár a levestésztát is. Ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, akkor hagyományosan étkezési keményítővel szokták pótolni az ételekben.

A Loprofin tojáspótló por kipróbálásra került, nagyon jó minőségű. Beilleszthető a minden mentes diétába. Szinte tökéletesen helyettesíti a tojást a legtöbb esetben. A cukrászok gyakran használnak pudingport a tojás helyettesítésére, ami gyakorlatilag kukoricakeményítő és burgonyakeményítő keveréke a legtöbb esetben - kötőanyagnak a különböző keményítők is megteszik tojás helyett süteményekben. Ilka Saager és Sonja Carlsson "Sütés tej és tojás nélkül" c. könyvükben a tojás helyettesítésére gyakran biobint vagy rizslisztet javasolnak (10 ml biobin vagy 10 g rizsliszt felel meg egy tojásnak). A biobin szentjánoskenyérmag őrlemény. (Ha valakinek az jut eszébe, hogy a Sinlac pont rizs és szentjánoskenyérmag közös őrleménye, :P nekem is eszembe jutott, de ki nem próbáltam. A karob por is szentjánoskenyérmagból készül.)

/Cobold megjegyzése/

A közhiedelemmel ellentétben a tejtermékek fogyasztása nem kontraindikált, azokra keresztreakció nem fordul elő, mivel a tejben lévő fehérjéknek eltérő a szerkezete. Ez nem zárja ki azonban azt az állapotot, amikor egy gyermek a tojás mellett a tejre is allergiás.

Kerülendő élelmiszerek

  • A tojás.
  • Teljes tojás, tojás sárgája, tojás fehérje, tojáspor.
  • Olyan élelmiszerek, melyek a tojásból kivont alkotórészeket tartalmaznak.
  • Más szárnyasok tojásai (pl. fürj, kacsa, liba). Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy ezen nyersanyagok fogyasztása szintén allergiás tüneteket válthat ki.
  • A szárnyas húsa. A szárnyasok húsában lévő fehérje szintén tüneteket provokálhat.

Címkekalauz

Az élelmiszer címkeszövegén a következő feliratok olvashatók: tojás albumin, tojás lecitin, ovoalbumin, konalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitelin, ovovitelin, ovoglobulin.

A diétában bátran fogyaszthatók

Tej és tejtermékek (joghurt, kefir, túró, sajt) gabonák (búza, rozs, árpa, zab, kukorica, rizs), tojásmentes pékáruk (kenyér, zsemle, kifli), hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója),burgonya, zöldség és főzelékfélék, gombák, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak (gesztenye, dió, mogyoró, mák, napraforgó, tökmag), növényi eredetű olajok, sovány húsok (sertés, marha, hal, nyúl). (A nyersanyagok felhasználási körét tovább szűkítheti a csecsemő vagy kisgyermek kora!)

Megfelelő konyhatechnológia eljárás alkalmazása.

Sűrítésnél alkalmazzon keményítőt (burgonya, búza, kukorica, rizs) vagy tojáspótló port, de a reszelt nyers burgonya vagy a főtt áttört burgonya is alkalmas sűrítésre. Ha kurkuma fűszerrel keverjük a keményítőt hasonló sárga színt kapunk mintha tojássárgáját használnánk. 1 evőkanál keményítő megfelel 1 tojás sűrítő erejének. De használható FE-MINI tojáspótló por is, ebben az esetben, 10 gramm tojáspótló por 40 ml vízzel elkeverve 1 tojásnak felelően használható. Így sűríthetők a levesek, főzelékek, mártások de palacsinta tésztája is. A tojáspótló por alkalmas rántotta és omlett készítésére is. A Peptisorb por alakú tápszer szintén alkalmas az ételek sűrítésére, az étel finom, krémes állagú lesz (hasonló mintha tejszínnel történt volna a sűrítés). A különböző sűrítéseket természetesen kombinálni is lehet, az étel jellegétől függően.

Aranyszabályok:

Ha teheti, otthon készített ételeket fogyasszon. Megfelelő konyhatechnológia alkalmazásával szinte minden ételféleség ügyesen elkészíthető.

Ha üzletben vásárol mindig nézze meg az élelmiszerek címkéjén, hogy tartalmaz-e tojást vagy tojásból kivont alkotórészeket.

Ha étteremben eszik mindig beszéljék meg a szakáccsal, hogy mihez milyen alapanyagokat használ és az ételkészítésnél dúsította-e az ételt tojással.

Gyakran használnak tojást a krémlevesek dúsítására, de saláta öntetekben, édességekben, vagdaltakban szintén előfordulhat.

Klinikai tápszerek szerepe a tojás érzékenyek étrendjében

A tojásmentesség miatt az egyik igen értékes energia és fehérjeforrásunk esik ki a táplálkozásunkból. Különösen akkor nehéz a diétát betartani, ha nincs módunk ételeinket otthon elkészíteni. A közétkeztetésben választható ételféleségek köre erősen beszűkül, mivel nem tudjuk biztonságosan, a választott ételféleség miből és hogyan készült. A tápszerek segítenek a megfelelő energia és fehérje bevitelben, továbbá változatossá teszik étrendünket. A Nutridrink, a Fortimel és a Nutrison powder garantáltan tojásmentes tápszerek. Segítenek, hogy ne keljen azon gondolkodnunk, hogy éhesek vagyunk és mit, és hol ehetünk, ha nem szeretnénk diétahibát elkövetni.

A Nutridrink teljes értékű, energia dús, folyékony tápszer. Hatféle ízben van forgalomban - eper, vanília, trópusi, narancs, banán, karamell de már megjelent az ízesítés nélküli változatban is. Önálló italként lehűtve vagy ételekhez keverve melegen is fogyasztható. Bárhová magunkkal vihetjük, így mindig lehet nálunk egy biztonságos táplálék, mely hosszan tartó jóllakottságot biztosít. A hozzáadott vitaminok és ásványi anyagok, üdítőleg hatnak szervezetünkre, közérzetünket pozitívan befolyásolják. Ételkészítéskor dúsításra és sűrítésre is alkalmasak, jelentősen megnövelve az ételek energia és fehérje tartalmát. Napi 1-2 doboz Nutridrink elfogyasztása változatosabbá teheti étrendünket.

A Fortimel magas biológiai értékű tejfehérjét, könnyen emészthető szénhidrátot, növényi zsiradékot, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó iható tápszer. A megemelt energia-, és fehérje tartamának köszönhetően, jól beépíthető a tojásmentes étrendben. Vanília- és erdei gyümölcsízű változatban, praktikus 2 dl-es kiszerelésben kapható.

A Nutrison powder íztelen, könnyen oldódó, teljes értékű tápszerpor. Önálló italként is elkészíthető, de közkedveltebben használják az ételek dúsítására. Kiválóan alkalmas a tojásmentes étrendben, mert már kis mennyiségben is számottevően megnöveli az élelmiszer fehérjetartalmát, és kitűnően sűrít. Deciliterenként egy-három adagolókanálnyi javasolt. Húskészítményeket, leveseket, főzelékeket, mártásokat, krémeket dúsíthatunk, és egyben sűríthetünk is vele.

Támogatás

Sajnos sehol sem találtam információt arra, hogy a tojásallergiás betegeknek bármilyen támogatás járna. Ha valaki tud erről, kérem írja le hozzászólásban.

Forrás:

http://www.patikamagazin.hu/index.php?cikk=2065

http://www.nutricia.hu/?event=100306&mainmenu_id=&name=diet&id=1041&PHPSESSID=11b09d2e33b7b2f5833d85f7f6c0c4d7

http://www.szondataplalas.hu/dietak/betegeknek/?article_hid=117

http://www.etelallergia.hu/

Eredeti cikk:

http://bezzeganya.postr.hu/a-tojaserzekenysegrol

 

Szólj hozzá!

Címkék: allergia diéta elbeszélés tojásmentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr13204118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása