HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Allergia vizsgálat a SOTE I.-en II. rész - Tejterhelés

2011.06.13. 12:34 Cobold

Előzmény - allergia vizsgálat

A tejterhelés

Gergővel Dr. Mezei Györgyi javaslatára tejterhelésre mentünk a SOTE I. pulmonológia osztályára (ez a tüdőgyógyászatot takarja az olyan laikusoknak, mint én). Miután a kislányom tejfehérje allergiás volt, és Bence is az, azt gondoltam, ezen tapasztalatok alapján mindent tudok, amit tudnom kell.

A terhelés ugyanúgy papíron bennfekvős, mint azt eddig is tudtuk.

A doktornő a beutalóra ráírta, hogy a terhelés joghurttal történjen, és én készültem is, vittem joghurtot, ahogy a doktornő kérte. Ez azért volt, mint utólag megtudtam, mert arra gyanakodott, hogy a kisfiamnak valójában laktóz intoleranciája van, és akkor a tejterhelés teljesen negatív lesz. Az osztály dolgozói azonban bután néztek rám, és az egyik nővér kiosztott, hogy márpedig a tejterhelés mindig tejjel történik, és kész. Nincsen joghurt, nincsen puding, nincsen tejbegríz, csak tej.

Az első meglepetés után közölték, hogy a vizsgálat ideje alatt Gergő nem ihat és nem ehet semmit. Nna jó, esetleg vizet, azt ihat. Ez a SOTE II. gasztroenterológián nem így volt, és meglepődtem, megint. 

A vizsgálat első lépésében tejet kentek Gergő szája környékére, hogy megnézzék, van-e kontakt bőrallergia. Nem volt. Ezután jött a tej kis adagokban, negyedóránként, fecskendőből, 2, 4, 8 ml, majd az utolsó 20 ml lett volna, de csak 10-t bírtunk lenyomni Gergő torkán, és azt mondták, ez is jó lesz. Azt az utasítást kaptam, hogy ha kiütést vagy hasmenést tapasztalok, szóljak, mert akkor azonnal leállunk a terheléssel. Nem tapasztaltam.

Kételkedés

A fiatal doktornő, aki a vizsgálatot vezette, úgy tűnt, csak az előírásokat követi, de nincsen otthon a témában. Mikor elmentünk, azt mondta, hogy a következő napokban ne kapjon Gergő tejet (miért?), mert a tej késői reakciót adhat (ebben mit zavar, ha további tej adagot kap?). (A SOTE II.-n kifejezetten arra utasítottak annak idején, hogy a gyerek kapjon tejet otthon, kis mennyiséget, hátha ez a mennyiségi többlet hozza ki az allergiás tüneteket, és valóban, az utolsó pozitív terhelésnél Zsófinál a harmadik napon jelentkezett csalánkiütés.) Elmenőben a doktornő még azt mondta, vagy nem is tudja, talán joghurtot kaphat Gergő, mert hát a beutalón szerepelt a joghurt szó... de hát a joghurtban ugyanúgy van tejfehérje, mint a tejben! Kérdezgettem volna, de Dr. Mezei Györgyihez irányított, kérdezzem őt. Két nap múlva pedig menjünk vissza az osztályra. 

(Gergő eddigre nagyon éhes volt, szegény, de a vizsgálatot példásan tűrte.)

Dr. Mezei Györgyit felhívtam telefonon. Elmondta, hogy mindegy, hogy adok-e tejet, vagy sem, kis mennyiséget adhatok, mert drasztikus tünet nem lesz. De ha a tej miatt ekcémás, ahhoz szükségtelen még több tej. Közben az is kiderült, hogy a vérteszt teljesen negatív (ezen senki sem lepődött meg, ilyen kis gyereknél még fennálló durva allergia esetén is ritkán pozitív). Rákérdeztem a székletvizsgálatra is, mert a lányomnál ez volt a döntő, mikor nem produkált tüneteket (a székletben lehet pl. emésztetlen tejfehérje, vér, stb., amit én észre sem veszek). A legújabb irányvonal szerint a klinikai tesztek (bőrteszt, vérvizsgálat, székletvizsgálat) kevésbé számít, az akut tünetek sokkal inkább. Engem többé-kevésbé megnyugtatott és meggyőzött, de azért a székletvizsgálatnak örültem volna. Mi van, ha valami van, amit az én szemem nem, csak labor mutat ki?

Egy nap múlva Gergő a fogzás tüneteit kezdte produkálni. Emiatt a széklete lágyabb lett, nem foghattam a tejre.

Eredmény

2 nap múlva visszamentünk. A fiatal doktornő került minket (talán a kérdéseim miatt?), másik doktornő kérdezett ki, és adta ki a zárót. Amit egy harmadik orvos írt alá, akivel egy szót sem váltottam. Adhatok neki otthon tejet.

Adtam. Másnap, keveset. Délután fájt a hasa. Következő nap is kapott 2 kortyot. Délutánra vizesen folyó hasmenése volt. Megjelent az arcán valami fura kiütés, amilyet még nem láttam, és ekcéma is. 

Pech, hogy egyrészt fogzott, másrészt többféle hasmenéses fertőzés is felütötte a fejét a környéken. Most mire fogjam? Tej? Nem tej? 

Bekéredzkedtünk Dr. Mezei Györgyi doktornőhöz. Sajnos, addigra a bőrtünet elmúlt, nem látta. Azt mondta, amit én is gyanítottam, hogy vagy a tej, vagy nem. Akut tünet nem várható, otthon próbálhatom natúr joghurttal, ha tünetmentes (azóta sem az, folyamatosan fogzik, lassan egy hónapja). A tünetek alapján ő arra tippel, hogy fertőzés, fogzás, és laktóz intolerancia együttes kombinációja váltotta ki ezt a reakciót. A tejfehérje allergia valószínűtlen. Laktóz terhelésre kérjünk időpontot, ha tünetmentes lesz (mint mondtam, azóta sem az, lassan egy hónapja...). 

 

2 komment

Címkék: allergia elbeszélés ekcéma vörös bőr

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr162941149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oreille 2011.06.13. 20:44:10

Mi le szoktuk fényképezni a problémás bőrterületet, mert gyakran előfordul, hogy mire az orvoshoz kerülünk csak a bababőr marad. El lehet játszogatni közeli felvételekkel is :-)

Cobold 2011.06.14. 09:08:34

Eegen, mi is szoktunk fényképet vinni, de most ez nem jött össze, előtte és utána is vittünk.
süti beállítások módosítása