HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán
  • Cobold: Köszönjük :) Sok sikert a főzéshez, és örömmel vesszük, ha megosztod a heti menüket. (2012.05.28. 23:02) Rólunk

Paradicsomos húsgombóc

2011.01.29. 22:19 Cobold

tejmentes  laktózmentes  szójamentes gluténmentes

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált hús
  • 1 dl rizs
  • 1 tojás (elhagyható, de akkor szét fog főni a gombóc)
  • vöröshagyma (kis fej, vagy egy nagyobb fej kisebb része)
  • 1 l 100%-os paradicsomlé
  • fűszerek: só, bors, esetleg oregano, bazsalikom
  • sűrítéshez rizsliszt, burgonyakeményítő, ha gluténérzékenység nincsen, akkor búzaliszt
  • kristálycukor

 A rizst beáztatom, félpuhára főzöm kevés sóval. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Összekeverem a rizst a darált hússal és a hagymával. Sót, borsot teszek bele, esetleg oregano-t és bazsalikomot. 1 tojást is teszek bele. Elhagyható, vagy helyettesíthető tojáspótló porral, de akkor valószínűleg szétfőnek a gombócok. Kevés vizet teszek fel melegedni egy csipet sóval. Ebbe formázom a húsgombócokat. Annyi víz kell, hogy ellepje a gombócokat. Ha a víz főzés közben fogy, paradicsomlével öntöm fel. Miközben fő, elkészítem a rántást. Ha búzaliszttel készítem, 2,5 ek liszt kell, ha rizsliszttel, akkor a másfélszerese kb., de finomabb, ha a többletet burgonyakeményítővel pótolom meg. (Kicsit zselésebb lesz az állaga, de finomabb.) A rántásban a liszt először megduzzad, majd elkezd összeesni, ekkor veszem le a tűzről  Hozzáadok ízlés szerint 1-3 ek kristálycukrot, ami  lehűti a rántást, és enyhén karamellizálódik. Felöntöm paradicsomlével kevergetés közben, és felmelegítem. A paradicsomszószt a húsgombócokra öntöm, ha a gombócok megfőttek. Összeforralom, és kész. Lehet hozzá főtt burgonyát adni, én köménnyel és kevés sóval szoktam főzni.

Paradicsomos húsgombóc (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, gluténmentes, szójamentes)

Zsófi: A gluténmentes verziót is megeszi, de az igazi kedvence a hagyományos búzalisztes. Igaza van, más az íze.

Balázs: Szereti

Szerintem: 5/5

Megjegyzés: A sűrítésnél én általában rizsliszttel váltom ki a búzalisztet. A burgonyakeményítő önmagában macerás, rizsliszttel keverve jól használható. Akkor is használom, mindkettőt, ha épp senkinek nem kell diétáznia. De a paradicsomszószhoz, paradicsomleveshez a rizsliszt igazából nem áll jól, ha teheted, használj búzalisztet.

Szólj hozzá!

Címkék: recept főétel gluténmentes laktózmentes tejmentes időigényes szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr432624102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.