tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Amikor kislány voltam, nagymamámnál a kedvenc ételem a rántott galamb volt. Emlékeimben pazar ételként élt, de felnőtt koromból sokáig kimaradt.
Vidéken régen gyakori volt a galambtartás, hasonlóan más szárnyasokhoz. Nem csak postagalambokat tartottak, hanem házi galambot, melyeket kifejezetten étkezési célra tenyésztettek. Ezeknek közük sincsen a nagyvárosi repülő patkányokhoz (nem is javaslom, hogy valaki ilyen forrásból szerezze be a mindennapi betevő galambját). A galambtartásról még népdal is megemlékezik:
Nyissuk ki a galambházat,
hogy a kis galamb kiszálljon.
Szálljon ki a sík mezőre,
ott talál majd legelőre.
De hogyha a sas üldözi,
ismét be kell bocsátani.
Gyere haza, kis galambom,
búzaszemet kapsz majd itthon.
A galamb akkor került megint képbe, amikor nekem is gyerekeim lettek. Annak idején, mikor még mi voltunk kicsik, egyik első húsfélénk a galamb volt, azt tartották, az a legkönnyebben emészthető a babának, az a legjobb húsféle. Betegeknek is javasolták, húslevesnek, kirántva.
Nem alaptalanul. Habár szárnyas, magas vastartalma. Valóban könnyen emészthető. Akik komolyabban allergiásak a tejre (és emiatt az orvosuk a tejelő állatok húsától is eltiltotta), azok számára kiválóan helyettesíti a vörös húsokat (tápanyagot figyelembe véve, nem az ízre gondolok).
Én egy vidéki tanyáról szerzem a galambokat. A néni még ma is tart párat, mint a régi időkben. Mindenkinek javaslom, hogy csak biztonságos forrásból szerezzen be galambot, piacon, ismeretlentől, főleg Budapesten, nem ajánlom.
Galambleves
tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- 2-4 galamb
- leveszöldség (1-2 szál sárgarépa, 1 petrezselyem gyökér, petrezselyemzöld)
- só ízlés szerint, esetleg egyéb zöldfűszerek
- levesbetét (gluténmentes, tojásmentes, vagy hagyományos száraztészta, vagy rizs)
Hasonlóan készül, mint a korábban emlegetett húsleveseink. Az egész galambokat (2-4 db) főzzük meg, gondos tisztítás után. Hozzátesszük a megtisztított zöldséget. Amikor a galambok puhára főttek, kiemelem őket levesből. A levest leszűröm, és belefőzöm a levesbetétet.
Főtt galambhús
tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
A főtt galambhúst ugyanúgy adhatjuk gyümölcsszószok (pl. almaszósz, meggyszósz, paradicsomszósz) mellé, mint bármilyen más állat levesben főtt húsát.
Zsiradékon pirítva
tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Hozzávalók:
- főtt galambhús
- zsiradék, amiben kisütöm
Amennyiben a főtt húst nem gyümölcsszószokhoz szeretnénk tálalni, hanem valahogy másként, érdemes a levesből kiemelve kicsit besózni (mértékkel persze). Kevés forró zsiradékban megforgatva, lehet mellé rizst, krumplipürét, zöldségköretet adni.
Tojásban forgatott galamb
tejmentes laktózmentes szójamentes
Hozzávalók:
- főtt galambhús
- tojás
- liszt
- zsiradék, amiben kisütöm
A kedvencem. Nagymamám szinte mindig így készítette. Itt is érdemes picit besózni, miután kiemeltem a levesből. Kevés liszttel a tojást híg palacsintatészta állagúra keverem, és ebben forgatom meg a galambokat. Forró zsiradékban sütöm, amíg a tojás megsül. Lehet mellé rizst, krumplipürét, zöldségköretet adni.
Nem próbáltam tojáspótló porral és gluténmentes liszttel. Tojáspótló porral valószínűleg működik.
Rántott galamb
tejmentes laktózmentes szójamentes
Hozzávalók:
- főtt galambhús
- tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- zsiradék, amiben kisütöm
Itt is érdemes picit besózni, miután kiemeltem a levesből. Kevés liszttel a tojást híg palacsintatészta állagúra keverem, és ebben forgatom meg a galambokat először, majd zsemlemorzsában másodszor. Forró zsiradékban sütöm, lehet mellé rizst, krumplipürét, zöldségköretet adni.
Gyerekeim: A galambleves nagy siker. A húsától idegenkednek.
Szerintem: Különösen a tojásban forgatott galambot szeretem. 5/5
Megjegyzés: mások is esznek galambot.