HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán
  • Cobold: Köszönjük :) Sok sikert a főzéshez, és örömmel vesszük, ha megosztod a heti menüket. (2012.05.28. 23:02) Rólunk

Sárgaborsó főzelék csülökpörkölttel

2012.02.14. 09:00 Cobold

tejmentes  laktózmentes  szójamentes gluténmentes tojásmentes 

A sárgaborsó főzelék teljesen hasonlóan készül, mint a sárgaborsó leves. Különbségek a fűszerezésben és a sűrítésben vannak.

Sárgaborsó főzelék csülökpörkölttel (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, gluténmentes, tojásmentes)

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgaborsó
  • fokhagyma és/vagy vöröshagyma
  • kicsi pirospaprika
  • 2-4 csapott ek. búzaliszt vagy 3-5 ek. rizsliszt a rántáshoz (kevesebb is elég lehet, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy kevés vízzel főzzük)
  • olaj

A sárgaborsót előző este jól beáztatom. Én áztatás után szoktam alaposabban válogatni, előtte csak a gyanús szemeket szedem ki. Korán felteszem főni, mert sokáig fő. Ízlés szerint sóval (én csapott teáskanállal szoktam), kevés vízben, fedő alatt, időnként ellenőrizve. Akkor jó, ha szétfőttek a szemek, teljesen krémes az egész. Ha szükséges, pótolom a vizet. 

Közben elkészítem a rántást. Tehetek bele vöröshagymát, ezt az elején a liszttel együtt pirítom. A fokhagymát akkor teszem bele, ha a rántás gyakorlatilag kész: zsemleszínű, vagy elkezd kicsit hígulni (sütés közben először besűrűsödik, amikor megduzzadnak a szemcsék, azután vizet veszt, és összeesik). Ha kihűlt, beleteszem a pirospaprikát. Kevés vízzel elkeverem, és a már megfőtt sárgaborsóval elkeverem. Első forrás után készen van.

A csülökpörköltet hasonlóan készítem, mint a csirkepörköltet.

Hozzávalók:

  • kisebb csülök húsából kb. 60 dkg felaprítva
  • olaj vagy más zsiradék
  • vöröshagyma (ízlés szerint sok vagy kevés)
  • pirospaprika
  • esetleg paradicsom, fehér paprika

A vöröshagymát felaprítom, zsiradékon megpirítom, majd hozzáadom a húst. Ízlés szerint sózom, pirospaprikával elkeverem, majd felöntöm kevés vízzel. Tehetek bele paradicsomot, paprikát is. Figyelem, ha szükséges, pótolom a vizet. Ha megpuhult a hús, készen van. Néha szoktam fűszerezni kevés kakukkfűvel.

Gergő: picinek szerette, most passz

Zsófi: általában szereti

Balázs: nem szereti, de megeszi

Szerintem: 5/5, egyik kedvencem mind a főzelék, mind a csülökpörkölt, minden más pörköltnél jobban szeretem

1 komment

Címkék: recept főzelék főétel gluténmentes egyszerű laktózmentes tejmentes tojásmentes időigényes szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

http://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr802792288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.