HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán
  • Cobold: Köszönjük :) Sok sikert a főzéshez, és örömmel vesszük, ha megosztod a heti menüket. (2012.05.28. 23:02) Rólunk

Mézeskalács

2011.12.20. 22:30 Cobold

tejmentes  laktózmentes  szójamentes 

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Közeleg a karácsony, biztos elárasztják a netet a mézeskalács receptek, én sem fogok kimaradni. 3 különböző receptet fogok közölni. Nagyon hasonlóak. Mi egyébként nem csak karácsonykor sütünk mézeskalácsot, hanem pl. húsvétkor is.

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Ha valakinek esetleg van megosztanivaló tojásmentes (ez és ez is tojásmentes) és gluténmentes verziója, ne habozzon megosztani velem. (Gluténmentes mézeskalácsok pl. itt, itt, itt és itt és még sok helyen máshol). Aki pedig esetleg átdolgozza az én receptjeimet (pl. tojáspótló porral), annak a kommentjét is szívesen veszem.

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Az első anyósomé: 

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál langyos méz
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • kevés őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

Összegyúrjuk, fél nap-1nap pihi, és lehet szaggatni, sütni (180 fokos sütőben), és lehet díszíteni. Egy adag nagyon hamar, pár perc alatt megsül. Nekem ebből hiányzik a zsiradék, de ő állítja, hogy így készíti.

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

A második anyukámé, nagyon hasonló:

Finom mézeskalács:

 

  • 25dkg méz
  • 6-8dkg vaj (Liga margarin)
  • 3 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek. fahéj
  • 1kk. őrölt szegfűszeg
  • 2 dkg szalalkáli
  • 70 dkg finomliszt

 

25dkg mézet és 5dkg vajat (Liga margarint esetünkben) langyosíts meg. Egy másik edénybe tegyél: 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2dkg szalalkálit. Turmixgéppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe. Újból dolgozd össze. Gyúrjál bele kézzel 70 dkg sima lisztet. Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig. Pearl a mézeskalácsot úgy készíti, hogy 1 dkg "vaj" helyett 1 ek étolajat tesz bele.

Nyújts kb. 4mm vékonyra, formázd, tedd alufóliával bélelt sütőlemezre. Forró sütőben süsd mogyoróbarnára. Kb. 4-5 perc.

Tetejét felvert egész tojással kend sütés előtt vagy után, hogy fényes legyen.

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Harmadik a gyerekkori szakácskönyvemből:

  • Negyed kg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • negyed kg langyosított méz
  • 2 dkg szalakáli
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 1 ek zsír
  • 2,5 forralt tej helyett ugyanennyi gyógytápszer vagy rizstej
  • 6 ek baracklekvár
  • 1 kg liszt

A tej (tejpótló), szódabikarbóna, a szalakáli és 20 dkg liszt kivételével minden a tálba kerül. Elkeverjük. A tej (tápszer, rizstej) egyik felében a szalakálit oldjuk fel, a másik felében a szódabikarbónát. Először a szalakális résszel keverjük el és dolgozzuk össze, majd a szódabikarbónás részt is hozzáadjuk. A jól összedolgozott tésztát liszttel megszórjuk, és zacskóba vagy zárható edénybe pihenni tesszük egy napra. Másnap a maradék 20 dkg lisztet gyúródeszkára tesszük, és ráborítjuk a tésztát. Addig gyúrjuk, míg felveszi az összes lisztet. Jöhet a nyújtás (fél-egy cm magas), formaszaggatás. Zsírozott tepsiben sütjük. A tetejét meg lehet kenni tojássárgájával. Frissen sülve puha, levegővel érintkezve kiszárad, megkeményedik.

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

+1 Anyósom azóta előállt egy vadiúj recepttel.

  • 25 dkg méz
  • 30 dkg margarin (kocka Liga)
  • 30 dkg cukor
  • 1 kg liszt
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 4 tojás

Mézet a fűszerekkel összeforraljuk, majd beletesszük a margarint. 3 tojást a cukorral felverjük, vagy csak összekeverjük. A lisztet a szódabikarbónával elkeverjük. A 3 keverék összekeverjük, összeállítjuk tésztává. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap 3-5mm vastagságúra nyújtjuk, és szaggatjuk.  5 perc sütés 150 fokon + tojással kenjük (egész tojással sötét, fehérjével világosabb).

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Díszítés

Ha kész a mézeskalács, lehet díszíteni. Igazából már a sütés előtt is lehet beleszúrni magokat, színes cukrokat, amit majd ki lehet egészíteni cukormázzal.

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Díszítő cukormáz:

1 tojásfehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot kell tenni, hogy összekavarva igen sűrű anyagot kapj (habverővel nem szabad verni!!!!). Kanállal rakd kicsi nejlonzacskóba. Kicsi lyukat vágjál a sarkára, és mint ceruzával rajzolhatsz vele. Lehet színezni kakaóval, gyerekkávéval, céklalével, meggylével (ezeket mind próbáltam), lehet hígítani vízzel, sűríteni porcukorral, igény szerint. Mi szoktunk 2-3 alapszínt kavarni, egy tojásfehérjét osztunk szét, és ezeket töltjük zacskókba. Szoktunk belőle ecsetes verziót hígítani (forralt, hűtött) vízzel. Ezzel lehet alapot festeni a mézeskalácsra, ecsettel, majd az írókával a tetejére mintát. A fogpiszkáló a jó barátod, általa a híg alapon sűrű mintával egészen szép végeredményt lehet produkálni. Az én kislányom is számtalan remekművet alkotott így, a képek is igazolják, közülük sok az ő műve (3,5-4,5 éves kora között).

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Anyósom egészen másként készíti a cukormázat. Felveri a tojásfehérjét habverővel, és belekavarja a porcukor egy részét. Berakja a mikróba néhány másodpercre (nekem 10 rémlik), majd tovább rak bele porcukrot, és veri habverővel. A tojásfehérjét a mikro kicsapja, és ő ettől megnyugszik, hogy nem nyers lesz a tojás, amivel díszít. Tapasztalatom szerint ugyanúgy színezhető, hígítható, sűríthető, mint a másik, de az állaga más. 

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

Lehet kísérletezni "bolti" cukormázzal is, de, egyrészt, azt meg kell alaposan vizsgálni, valóban adható-e egy allergiásnak, másrészt, tapasztalatom szerint kicsit bele kell tanulni a használatába, ha valaki a házi készítésű cukormázhoz szokott (nekem a házival könnyebb dolgozni).

Próbáltam már tojásnélküli cukormázat is készíteni, az enyém nehezen kezelhető, de használható lett. 

Tojásmentes íróka tojásmentes mézeskalácshoz:  http://www.vegagyerek.hu/2010/12/tojasmentes-irokazas.html .

 

Mézeskalács (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes, )

 

A képeket én készítettem. A mézeskalács díszítés Pearl, Zsófi és jómagam munkája.

Szólj hozzá!

Címkék: recept tészta desszert egyszerű laktózmentes tejmentes édes sütemény időigényes szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

http://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr743328139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.