tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Nem tudom, másoknál ez hogy van, de ami a családomat illeti, a pulykamáj mindent visz. Nem eszik meg a sertésmájat (jó, áztathatnám tejbe, de ne vicceljünk :P). A csirkemáj a család egy részének menő, egy része meg se kóstolja. A pulykamáj viszont... Nna, azt imádják. Jóllakásig képesek enni magukat belőle. Ha az az ebéd, érdemes annyit készíteni, hogy vacsorára is jusson.
A pulykamáj, a többi májhoz hasonlóan, nagyon romlékony. Vagy frissen (esetleg jó tárolás esetén másnaposan) kell elkészíteni, vagy ha nem azonnal használjuk fel, le kell fagyasztani. Ekkor azonban már nem teljesen olyan lesz, mint a friss.
Nagy baj a pulykamájjal, hogy nem lehet kapni. Itt, Budapesten, az Auchanig meg se állunk, ha pulykamájat szeretnénk. Nagyobb Interspar van még versenyben. Máshol még nem láttam. A hentesek nem szeretik tartani, mert lutri, hogy elfogy-e, vagy sem, és egy ládánál kevesebbet nem lehet rendelni. A nagyobb üzletekben általában 1 kg-s előrecsomagolt kiszerelésben lehet kapni.
Hozzávalók:
- Pulykamáj (amennyit kapunk)
- sok vöröshagyma
- olaj
- a körethez: a pulykamájjal nagyjából egyforma mennyiségű, vagy kicsit több burgonya, só
- A férjem szerint kenyér kell hozzá, nem krumpli, de én ezzel vitatkoznék
A pulykamájat felcsíkozzuk, pici, vékony csíkokra. A vöröshagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Sok olajon elkezdjük pirítani a hagymát, amikor kezd üvegesedni, beletesszük a májat. Sót nem teszünk hozzá, mert akkor megkeményedik a máj.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kész. Lehet tálalni. Nem valami szép látvány.
Teszünk sót az asztalra, mert tálaláskor már igényli a máj, de ha sóval készítenénk el, az elrontaná.
Gergő, Zsófi, Balázs: teleszik magukat belőle
Szerintem: 5/5