tejmentes laktózmentes szójamentes
Zsófi születésnapi tortája egy piskótából és házilag elkészített gesztenyés-csokis krémből állt. A mi piskótánk 6 tojásos piskóta volt, de létezik tojásmentes piskóta recept a NoSalty-n. Itt pedig még egy tojásmentes piskóta Medvéék oldalán.
Nem sikerült jó képet készíteni a tortáról, de azért meg íme:
A piskóta receptje:
Hozzávalók:
Nekem két tortaformám van, egy "kicsi" (20 cm átmérőjű) és egy "nagy" (26 cm átmérőjű). A kicsibe 5 tojás (és 5 - 5 ek cukrot, lisztet ennek megfelelően) szoktam használni, a nagyba 6-7 darabot.
- 6 tojás
- 6 evőkanál rétesliszt
- sütőpor (mennyi?)
- 6 evőkanál cukor (kristály vagy porcukor is jó)
- pici Liga margarin
Először bemelegítem a sütőt 150 C-fokra. Az én sütőmben érdemes a piskótát a legfelső rácson sütni, de ezt mindenki maga tapasztalja meg a saját sütőjével. A tortaformát kikenem liga margarinnal. Kevés réteslisztet szórok bele, és körberázogatom, míg mindenhol lisztes lesz a margarin.
A tojásokat szétválasztom, két habüstbe. A fehérjét felverem (ha van, robotgéppel, de lehet kézi habverővel is), majd hozzáadom a cukrot kanalanként, és tovább verem, amíg szép fényes lesz. Ekkor egyesével hozzáadom a sárgákat is egyesével, majd a végén hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet. Ezt már óvatosan keverem bele, tiszta fakanállal. Majd mehet a tortaformába, be a sütőbe.
Sütőtől függően 20-40 percig sül. Nem nyitogatom rá a sütőt, mert a tészta összeeshet. Ha azt gondolom, hogy készen van, akkor kinyitom, és megszúrom egy tűvel. Ha nem ragacsos, készen van. Ha nincsen készen, sütöm még. Ha kész, kiveszem, leválasztom róla a tortaformát, és hagyom kihűlni.
A krém receptje:
Eredetileg főzött vajas krém. Ez tojásos krémmel készült, de próbáltuk már a "tejes" krémet is, rizstejjel.
A főtt vajas alapkrém receptje a következő (Horváth Ilona féle szakácskönyv alapján):
Hozzávalók:
- 2 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 25 dkg cukor
- 20 dkg Liga margarin vagy 10 dkg Liga margarin és egy egész gesztenyekocka
Mi ebben a krémben 10 dkg (a fele) Liga margarint használtunk és inkább hozzátettünk egy egész gesztenyemassza kockát (olyan márkát választottunk, amiben sem szója, sem tejfehérje nem volt). Habüstben a tojásokat a cukor nagy részével gőz fölött addig keverjük, míg közepesen sűrű lesz. Nem szabad megvárni, amíg kicukrosodik. Amíg kihűl a krém, a Liga margarint kikeverjük a maradék cukorral, amíg habos lesz. Mi ekkor kevertük hozzá a gesztenyét, de ez nem szükséges.
Amikor a tojáskrém kihűlt, elkeverjük a margarinos masszával. Lehet ízesíteni vaníliás cukorral, kakaóval. (Mi egy kevés natúr gesztenyés krémet kivettünk a díszítéshez, utána tettük hozzá a kakaót.)
A tojásos főzött krémet lehet helyettesíteni "tejes" krémmel.
- 3 dl tej vagy rizstej
- 20 dkg cukor
- 1 ek liszt
- vaníliás cukor
Ezekből az összetevőkből sűrű pépet főzünk (sűrű cukros besamel). Ezt a főzött krémet keverjük össze a margarinos habos krémmel, ha ez a főzött krém kihűl.