HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Zsófi szülinapi tortája

2011.07.12. 14:30 Cobold

tejmentes  laktózmentes  szójamentes

Zsófi születésnapi tortája egy piskótából és házilag elkészített gesztenyés-csokis krémből állt. A mi piskótánk 6 tojásos piskóta volt, de létezik tojásmentes piskóta recept a NoSalty-n. Itt pedig még egy tojásmentes piskóta Medvéék oldalán.

Nem sikerült jó képet készíteni a tortáról, de azért meg íme:

Gesztenyés csokitorta (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes)

A piskóta receptje:

Hozzávalók:

Nekem két tortaformám van, egy "kicsi" (20 cm átmérőjű) és egy "nagy" (26 cm átmérőjű). A kicsibe 5 tojás (és 5 - 5 ek cukrot, lisztet ennek megfelelően) szoktam használni, a nagyba 6-7 darabot.

  • 6 tojás 
  • 6 evőkanál rétesliszt
  • sütőpor (mennyi?)
  • 6 evőkanál cukor (kristály vagy porcukor is jó)
  • pici Liga margarin

Először bemelegítem a sütőt 150 C-fokra. Az én sütőmben érdemes a piskótát a legfelső rácson sütni, de ezt mindenki maga tapasztalja meg a saját sütőjével. A tortaformát kikenem liga margarinnal. Kevés réteslisztet szórok bele, és körberázogatom, míg mindenhol lisztes lesz a margarin.

A tojásokat szétválasztom, két habüstbe. A fehérjét felverem (ha van, robotgéppel, de lehet kézi habverővel is), majd hozzáadom a cukrot kanalanként, és tovább verem, amíg szép fényes lesz. Ekkor egyesével hozzáadom a sárgákat is egyesével, majd a végén hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet. Ezt már óvatosan keverem bele, tiszta fakanállal. Majd mehet a tortaformába, be a sütőbe.

Sütőtől függően 20-40 percig sül. Nem nyitogatom rá a sütőt, mert a tészta összeeshet. Ha azt gondolom, hogy készen van, akkor kinyitom, és megszúrom egy tűvel. Ha nem ragacsos, készen van. Ha nincsen készen, sütöm még. Ha kész, kiveszem, leválasztom róla a tortaformát, és hagyom kihűlni.

A krém receptje:

Eredetileg főzött vajas krém. Ez tojásos krémmel készült, de próbáltuk már a "tejes" krémet is, rizstejjel.

A főtt vajas alapkrém receptje a következő (Horváth Ilona féle szakácskönyv alapján):

Hozzávalók:

  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg Liga margarin vagy 10 dkg Liga margarin és egy egész gesztenyekocka

Mi ebben a krémben 10 dkg (a fele) Liga margarint használtunk és inkább hozzátettünk egy egész gesztenyemassza kockát (olyan márkát választottunk, amiben sem szója, sem tejfehérje nem volt). Habüstben a tojásokat a cukor nagy részével gőz fölött addig keverjük, míg közepesen sűrű lesz. Nem szabad megvárni, amíg kicukrosodik. Amíg kihűl a krém, a Liga margarint kikeverjük a maradék cukorral, amíg habos lesz. Mi ekkor kevertük hozzá a gesztenyét, de ez nem szükséges. 

Amikor a tojáskrém kihűlt, elkeverjük a margarinos masszával. Lehet ízesíteni vaníliás cukorral, kakaóval. (Mi egy kevés natúr gesztenyés krémet kivettünk a díszítéshez, utána tettük hozzá a kakaót.)

A tojásos főzött krémet lehet helyettesíteni "tejes" krémmel.

  • 3 dl tej vagy rizstej
  • 20 dkg cukor
  • 1 ek liszt
  • vaníliás cukor

Ezekből az összetevőkből sűrű pépet főzünk (sűrű cukros besamel). Ezt a főzött krémet keverjük össze a margarinos habos krémmel, ha ez a főzött krém kihűl.

1 komment

Címkék: recept tészta laktózmentes tejmentes édes sütemény időigényes szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr752769466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása