tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
A fasírt receptjét már olvashattátok Pearl tollából. Most jöjjön a tökfőzelék.
Hozzávalók:
- egy közepes főzőtök vagy 1 kg fagyasztott tök
- kapor
- vöröshagyma
- olaj
- só
- rizsliszt, esetleg búzaliszttel (gluténtartalmú) keverve
- esetleg húslé vagy pörkölt leve
A tököt megtisztítom, lehámozom, a belső puha magos részt kivájom. Utána legyalulom. A tökhöz, főleg a fagyasztotthoz nem kell plusz lé főzni, vagy csak nagyon kevés. Én általában adok hozzá 2 dl húslevest (apránként, a felét a rántással) vagy ha pörkölttel tálalom, akkor sok lével teszem fel a pörköltet, és merek át a léből egy kicsit. A fővő tököt megízesítem sóval, kaporral.
Vöröshagymás rántás készítek, fél fej vöröshagymát felkockázok, olajjal és 2 ek. búzaliszttel vagy 3 ek. rizsliszttel elkeverem, és megpirítom. A végén, ha a rántás kész, keverek még hozzá 1 ek. rizslisztet. Vagy adok hozzá pirospaprikát, vagy nem, változó. Részben kevés vízzel, részben húslével (pörkölt levével) felengedem, és elkeverem a már puha tökkel. Forrásig főzöm, azután elzárom.
Zsófi, Balázs, Gergő: nem nagyon szeretik. Még Zsófi leginkább. Bár Gergő furcsa, néha óriási adagokat eszik meg belőle, nem tudom, miért.
Szerintem: 4/5