tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Először kezdeném az almás lepénnyel - ez nem minden mentes, de ennek segítségével könnyebb lesz a második recept.
Almáslepény
Hozzávalók, egy 22cmx30cm ill 27cmx37cm méretű tepsihez:
Töltelék:
- 1-1,5 kg jonatán alma
- 3-4 ek. kristálycukor
- fahéj
- prézli (zsemlemorzsa)
Tészta:
- Liga margarin - egy 22x30-as tepsibe 15 dkg, 27x37 -as tepsihez 20 dkg
- rétesliszt - 30 ill. 40 dkg - részben helyettesíthető zabpehellyel vagy zabpehely liszttel
- 1 tojás
- kevés cukros tejben felfuttatott 1 dkg friss vagy élesztő ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztő (tej helyett rizstej vagy tápszer, stb., akár egy kevés cukros víz is megteszi)
A töltelékhez a meghámozott és lereszelt almát kinyomkodom, elkeverem kevés fahéjjal és a kristálycukorral. Az almalé nagyon finom, azt megisszuk.
A lisztet a margarinnal összemorzsolom. Egy kis mélyedésbe beleütöm a tojást, beleszórok egy csipet sót, és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Simára gyúrom. A tésztát megfelezem és tepsiméretűre nyújtom. A tésztát meghintem zsemlemorzsával (felissza a töltelék nedvességét), rásimítom a tölteléket, és a tészta kinyújtott másik felét is ráteszem. Ezt megkenhetem vízzel, hogy fényesebb legyen, és megszurkálom villával. 200 C-fokos sütőben megsütöm. Nekem kb. 20 perc alatt sül meg, szúrással ellenőrzöm, hogy készen van-e. Még forrón megszórom porcukorral vagy vaníliás porcukorral, mert így hozzátapad a cukor.
Zsófi, Balázs: addig eszik, amíg van
Gergő: még nem érdeklődik iránta
Szerintem: 5/5
Megjegyzés: az alma természetesen bármilyen gyümölccsel helyettesíthető, amiből süteményt is szoktak készíteni.
Minden Mentes Gyümölcs Lepény
Anyósom receptje, nekem sütötte, amikor már hetek óta semmilyen édességet nem ehettem a diétám miatt. Utólag is hálás köszönet érte. Kép nincsen, egyszeri alkalom volt.
Az alaprecept tulajdonképpen az almás lepény, csak éppen kihagytuk belőle a tejet - cukros vízzel helyettesítettük -, a tojást - a rizsliszt megteszi- , a réteslisztet - Schär Mix B és rizsliszt 1:1 arányú keveréke helyettesítette. A Liga margarin maradt. Élesztőt körültekintően kell választani, van, amelyik tartalmaz szóját, tejet.
A töltelék cukros ribizli volt.
Eredmény: egy rendkívül törékeny sütemény, amelyet gyakorlatilag nem lehetett szeletelni, szinte kanállal kellett kienni a tepsiből. Finom volt. A többiek csak megkóstolták, de őket a ribizli eléggé taszította, én szeretem.
Nagyon hamar romlik. Nem tudtam megenni 2 nap alatt az egészet, a harmadik napon viszont elkezdett penészedni.
Hasonló lepényt anyukám is készített. Ő egy másik sütőliszttel dolgozott (sajnos nem emlékszem a márkára), és rizstejben futtatta fel az élesztőt. A töltelék alma volt. Ez a sütemény is törékeny volt, de kicsit más állagú. A korábbi tapasztatalatok alapján hűtőben tároltuk, és tovább bírta.
Nekem mind a két sütemény nagyon ízlett.
Édességhiányban szenvedőknek ajánlom a minden mentes szilvás gombócot, a minden mentes palacsintát és a minden mentes gofrit is.