HTML

Minden mentes ételek

Mit tegyen az ember, ha orvosi utasításra nem fogyaszthat semmilyen formában tejet, tojást, szóját, gluténtartalmú gabonát, halat, citrusféléket, olajos magvakat? A blogban főtt ételek, receptek szerepelnek elsősorban, Blogindító bejegyzés

Tartalomjegyzék

Rólunk

Friss topikok

  • takacsveca93: Holnap elkészítem ezt a receptet, megvásároltam minden hozzávalót, amit kellett. Kiváncsian várom,... (2019.09.25. 20:38) Tejszínes pulyka rizzsel (tejmentes)
  • Prednizon: Most olvastam, hogy az ázsiai konyha jó a laktózérzékenyeknek: munkahet.hu/hirek/eletmod-egeszseg/... (2017.01.30. 10:27) Laktóz intolerancia
  • Peitler Halmi Annamária: @Cobold: Szia.Köszönöm,hogy válaszoltál.Azóta már sokkal tapasztaltabb lettem,a mindennapi főzés i... (2015.12.03. 22:31) Villámhír - új laktózmentes, tejfehérje mentes tápszer: Allernova
  • turtundi: @Cobold: Na, most hátha jó lesz: ly.my/laktozmentes (2012.12.11. 15:20) Mikulás
  • murock: Szia! Köszi a választ! Történt azóta némi fejlemény szerencsére, elmentünk egy gasztró rendelésre.... (2012.06.25. 12:26) Kismama diétán

Almás Lepény és Minden Mentes Gyümölcs Lepény

2011.06.23. 11:41 Cobold

tejmentes  laktózmentes  szójamentes gluténmentes tojásmentes

Először kezdeném az almás lepénnyel - ez nem minden mentes, de ennek segítségével könnyebb lesz a második recept.

Almáslepény

Hozzávalók, egy 22cmx30cm ill 27cmx37cm méretű tepsihez:

Töltelék:

  • 1-1,5 kg jonatán alma
  • 3-4 ek. kristálycukor
  • fahéj
  • prézli (zsemlemorzsa)

Tészta:

  • Liga margarin - egy 22x30-as tepsibe 15 dkg, 27x37 -as tepsihez 20 dkg 
  • rétesliszt - 30 ill. 40 dkg - részben helyettesíthető zabpehellyel vagy zabpehely liszttel
  • 1 tojás
  • kevés cukros tejben felfuttatott 1 dkg friss vagy élesztő ennek megfelelő mennyiségű szárított élesztő (tej helyett rizstej vagy tápszer, stb., akár egy kevés cukros víz is megteszi)
Almás lepény (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes)

A töltelékhez a meghámozott és lereszelt almát kinyomkodom, elkeverem kevés fahéjjal és a kristálycukorral. Az almalé nagyon finom, azt megisszuk.

Almás lepény (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes)

A lisztet a margarinnal összemorzsolom. Egy kis mélyedésbe beleütöm a tojást, beleszórok egy csipet sót, és beleöntöm a felfuttatott élesztőt. Simára gyúrom. A tésztát megfelezem és tepsiméretűre nyújtom. A tésztát meghintem zsemlemorzsával (felissza a töltelék nedvességét), rásimítom a tölteléket, és a tészta kinyújtott másik felét is ráteszem. Ezt megkenhetem vízzel, hogy fényesebb legyen, és megszurkálom villával. 200 C-fokos sütőben megsütöm. Nekem kb. 20 perc alatt sül meg, szúrással ellenőrzöm, hogy készen van-e. Még forrón megszórom porcukorral vagy vaníliás porcukorral, mert így hozzátapad a cukor.

Almás lepény (tejmentes, tejfehérje mentes, laktózmentes, szójamentes)

Zsófi, Balázs: addig eszik, amíg van

Gergő: még nem érdeklődik iránta

Szerintem: 5/5

Megjegyzés: az alma természetesen bármilyen gyümölccsel helyettesíthető, amiből süteményt is szoktak készíteni.

Minden Mentes Gyümölcs Lepény

Anyósom receptje, nekem sütötte, amikor már hetek óta semmilyen édességet nem ehettem a diétám miatt. Utólag is hálás köszönet érte. Kép nincsen, egyszeri alkalom volt.

Az alaprecept tulajdonképpen az almás lepény, csak éppen kihagytuk belőle a tejet - cukros vízzel helyettesítettük -, a tojást - a rizsliszt megteszi- , a réteslisztet - Schär  Mix és rizsliszt 1:1 arányú keveréke helyettesítette. A Liga margarin maradt. Élesztőt körültekintően kell választani, van, amelyik tartalmaz szóját, tejet.

A töltelék cukros ribizli volt.

Eredmény: egy rendkívül törékeny sütemény, amelyet gyakorlatilag nem lehetett szeletelni, szinte kanállal kellett kienni a tepsiből. Finom volt. A többiek csak megkóstolták, de őket a ribizli eléggé taszította, én szeretem.

Nagyon hamar romlik. Nem tudtam megenni 2 nap alatt az egészet, a harmadik napon viszont elkezdett penészedni. 

Hasonló lepényt anyukám is készített. Ő egy másik sütőliszttel dolgozott (sajnos nem emlékszem a márkára), és rizstejben futtatta fel az élesztőt. A töltelék alma volt. Ez a sütemény is törékeny volt, de kicsit más állagú. A korábbi tapasztatalatok alapján hűtőben tároltuk, és tovább bírta.

Nekem mind a két sütemény nagyon ízlett.

Édességhiányban szenvedőknek ajánlom a minden mentes szilvás gombócot, a minden mentes palacsintát és a minden mentes gofrit is. 

Szólj hozzá!

Címkék: recept tészta gluténmentes laktózmentes tejmentes tojásmentes édes sütemény időigényes szójamentes tejfehérjementes kazeinmentes tejcukormentes

A bejegyzés trackback címe:

https://mitegyek.blog.hu/api/trackback/id/tr652737874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása