tejmentes laktózmentes szójamentes gluténmentes tojásmentes
Ha van egy egész kacsám (nekem szokott pár havonta lenni egy, tanyáról szerzem), akkor azt általában megsütöm. Sütőben, az egészet. De ha nincsen egész kacsám, akkor is lehet pl. kacsacombot venni a hentesnél.
Tehát a hozzávalók:
- Egész kacsa, vagy kacsacomb (4-6 db)
- só
- burgonya (kb. 1 kg)
- hagyma (amennyire hagymásan szeretitek)
- esetleg párolni való káposzta, sütni való alma
A kacsa aprólék megy levesbe, pl. nyaka, feje, lába, a szárnya alsó két íze (a kiscomb marad sütni), zúza, szív, máj, és esetleg a háta felső része (az alsó sütni!). Ezeket gondosan lenyúzom, leszedem róla bőrt, és a zsírt is, amennyire lehet, a leves így is zsíros lesz. A bőr, a zsír megy a sütnivalóhoz.
A húst besózom, amennyire szeretném (mi kevéssé sózzuk, a lányomat leszámítva, mi így szeretjük). Egy tűzálló edénybe pakolgatom őket, plusz a hájat, bőrt a nyúzásból. A kacsa mellé SOHA nem teszek plusz zsiradékot, semmit, így is innen szerezzük be a baromfizsírt. Előző este szoktam összerakni, hogy a só beivódjon a húsba. Fedetten (pl. alufóliával) kezdem sütni, 200-250 fokon. A végén, mikor a hús már megpuhult, leveszem róla a fedőt vagy a fóliát, és pirosra sütöm. Közben meg-megforgatom a darabokat.
A burgonyát meghámozom, felkockázom, sózom, vízben puhára főzöm. Közben a hagymát felaprítom, a kacsa mellől kivett zsírban megpárolom. A megfőtt krumplit rászedem a hagymára, és elkeverem.
Adhatok mellé párolt káposztát (kicsit macerás, ráadásul csak én szeretem). Vagy adhatok mellé sült almát (fahéjas cukros jonatán :) ), az is illik hozzá. Ha egyik sem, akkor én befőttet kínálok hozzá (meggy, őszibarack, vagy amit szeretnél).
Én akkor szoktam készíteni, amikor sokan vagyunk, pl. itt vannak szüleim, vagy anyósomék.
Balázs: elmegy
Zsófi: csipeget
Gergő: szereti
Szerintem: 5/5, kedvenc baromfim